Vandenõu teie paagis

Jüri Pino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pino. 
POSTIMEES
Jüri Pino. POSTIMEES Foto: Postimees

Jääb igavesti mõistatuseks kergekäelisus, millega riik ronib oma kodanike rahakoti kallale.

Nagu nüüd, maikuus selle biokütuse kaudu.

Mis pidavat kõigepealt tõstma hinda, aga kes siis poleks valmis jätkusuutliku, keskkonnasõbraliku mõtteviisi nimel seda paari senti liitri pealt maksma.

No ja et see biolisand teie paagis võib ühel hetkel öelda, et: nägemist, autokene, nüüd jooksis sinu vanamoeline osoonikihti hävitav mootor kokku, paras! Et varem ei mõelnud ja nii edasi.

Hea küll, ei hakka siin jahuma järeleandmisest olematu toetusega puudekallistajate erakonnale, kes ei suuda saada kohti ei riigi- ei volikogudes, kellest demokraatia viljastavates tingimustes võiks tuimalt mööda vaadata nagu taimetoitlastest, loomaõiguslastest ja muudest lärmakatest tühikargajatest.

Ei saa jätta tsiteerimata George Washington Plunkitti, kes mäletas umbes nii: oleks ma läinud partei peakontorisse vehkima oma olematute teadmistega kreeka keelest, oleks haigutatud; aga kuna ma läksin teatega, et kaks sõpra on mu palvel valmis õiges suunas häält andma, pakuti sigarit ja istet.

Aga nüüd vandenõust, sest mingisugunegi mõistuslikkuse alge tuleks ogarusest üles leida.

Mis asi see biolisand, sel aastal kuni seitse protsenti, järgmisest kümme, õigupoolest on?

Ma'p teadnud. Tuli järele kaeda.

Piiritus, sinder. Ah siis sellepärast tuleb hakata paagis vett kartma, et muidu liiga lahjaks läheb ega põle/plahvata enam.

Kes on kunagi katsetanud viinuski kvaliteeti seda süüdates, teab, millest jutt.

No nii. Praegu vist see biolisandpiiritus alkoholiaktsiisi alla ei käi. Rõhuga sõnal "vist". Aga kui? Sest kaege, selle va kärakaga on ju nii, et alati ei lähe üldse seespidiseks tarvitamiseks. Ostis kord üks mees hästi koleda sildiga viina. No tõesti kole silt, enam kui kole, lausa inetu! Vaata ainult peale ja pähe tulevad ainult välispidised kasutusvõimalused. Pesta piipu, arvutiekraani, suvalist jama. Käsi ei tõuse pitsi valama. Aga kes sest küsib, sa oled viinuski ostnud, kedagi ei huvita, mismoodi tarvitad. Maksta tuleb aktsiisi ikka.

Samamoodi − kui see ikka on mingi piiritus teie paagis, ei takista miski sellele alkoholiaktsiisi lisamast. Kärakas on kärakas. Aktsiis on praegu tasemel 25.08 eurot hektoliitri mahuprotsendi kohta. Teadmata − no ei leidnud või tüdisin otsimast −, kui heal tasemel see biopiiritus on, kui pooleliitrise lihtviina hinnast on 5,08 eurot aktsiis, siis võib mingil hetkel selga löödav maks olla päris karm obadus. Ja kõik on õige ka veel − alkohol on alkohol, riigieelarve on pingeline nagu igavesti, mis, sulle, motoristile, ei olegi mammi Loodus kallis?

Varitsev mustade päevade maksustatav tagavara teie paagis, mille saab tarbe korral tarvitusele võtta. Andeks, arvutada isegi ei julge. Andmete vähesuse taha pugedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles