Õigus õigusabile

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õigusabi kehv kättesaadavus on Eestis viimastel aastatel väga palju jutuks olnud. Kuigi riik on olnud seda meelt, et sellega on kõik kõige paremas korras, pole see nii.

On ka olemas mehhanism saada tasuta õigusabi riigi kulul, ent see on keerukas ja aeganõudev.

Kõik hakkab pihta juba sellest, kui inimene tahab saada selgust, kas tema õigusi on ühes või teises olukorras rikutud, missugused seadused seda valdkonda reguleerivad ja kust neid leida. See on nii-öelda esmatasandi nõustamise vajadus, millest saab alguse hilisem võimalik kohtussepöördumine või mõne riigiasutusega ametlik asjaajamine.

Kuid selge on see, et suuremal osal inimestest puudub selleks vajalik ettevalmistus ja kogemus ning tahes-tahtmata tuleb siis pöörduda juristi või advokaadi poole. See on aga tasuline teenus ning kui inimesel tuleb töö puudumise või väikese palga tõttu valida, kas minna advokaadi vastuvõtule või maksta kommunaalkulud, valib ta viimase. Ja nii ohverdataksegi oma õigused igapäevavajadustele.

Lähiajal Ida-Virumaalegi jõudvad juristide tasuta konsultatsioonid on teretulnud just seetõttu, et võimaldavad kiiresti saada nõu ka nendel inimestel, kellel muidu selleks võimalust poleks. Aastaid tagasi rahastas riik selliseid projekte, ent viimasel ajal mitte. Aga riigi huvi peaks siin olema küll, sest see on eelkõige tema kodanike väärikuse kaitsmise küsimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles