Tunnustust vääriv samm

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Lüganuse vald ja Püssi linn ning lisaks ka Maidla vald peaksid tõepoolest ühinemisotsuseni jõudma, võiks see olla üks tõsisemaid pretendente Ida-Virumaa tänavuse aasta teo tiitlile.

On täiesti selge, et omavalitsus, kus elanikke veidi üle tuhande ja maksumaksjaid neist vaid pooled ning nende arv aasta-aastalt aina väheneb, ei saa lõpmatuseni iseseisvana jätkata. Muidugi, teoreetiliselt saaks ka saja elanikuga omavalitsus eksisteerida, ainult et kes ja miks peaks sellise lõbu kinni maksma?

Omavalitsuste ühinemise vajadusele ei ole kaalukaid vastuargumente, ent ometigi oleks sõnadest tegudeni jõudmisel justkui käsipidur peal. Ida-Virumaalgi ei ole pärast seitse aastat tagasi toimunud Jõhvi linna ja valla liitumist ühestki teisest ühinemiskavatsusest asja saanud.

Seepärast ei saa praegu veel sugugi kindel olla ka selles, et Lüganuse ja Püssi kokkuminek teoks saab, sest ikka võib viimasel hetkel leiduda huvigruppe, kes selle ettevõtmise omakasuhuvidest lähtudes mis tahes ettekäändel tuksi keeravad. Ent usume siiski mõistuse võitu ja loodame, et kui see ühinemine õnnestub, järgnevad sellele ka mitmed teised. Seda enam tasub Lüganusele ja Püssile ühinemiskõnelusteks edu soovida.

Riigivõim, kes ise on seni ühinemisvajadust eelkõige regionaalministri suu läbi aastaid korrutanud, kuid olnud samas selle protsessi ergutamisel mannetu kaasaelaja rollis, peaks nüüd küll kiirematele võimalikult ahvatlevad rahalised motivatsioonipaketid letti laduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles