Tööstuse ajaloo monumendid

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kiviõli linna taotlus võtta ajaloolised Kiviõli õlitööstuse hooned riikliku kaitse alla on üsna loogiline samm. On ju kogu Kiviõli linna ajalugu seotud põlevkivi kaevandamise ja selle töötlemisega. See kajastub ka linna nimes.

Väga palju pole meil sellest räägitud, kuid Ida-Virumaal tuleks oma tööstusest rohkem rääkida ka selle ajaloo kaudu, mis on tegelikult väga põnev. Eks üht-teist on tehtud ka: rajatud Kohtla kaevanduspark-muuseum, Kiviõli poolkoksimäele sünnib seiklusturismikeskus, mille all on ju aastakümnete pikkune õlitootmise lugu.

Suletavasse Aidu karjääri tulevad sõudekanalid, huvitavaid ideid on olnud ka seoses suletud Tammiku kaevandusega, omaette teema on Kreenholmi piirkond.

Meie piirkonnal asub Eesti tööstuse raskuskese ning kus siis veel, kui mitte siin, rajada sellele monumente, mis oleksid kindlasti ka turistidele atraktiivsed. Iseasi, kas alati on piisavalt ideid ja raha.

Suletud Sompa kaevanduse hoonega läks omal ajal õnnetult. Kena hoone oli küll riikliku kaitse all, ent see ei aidanud maja säilitada, kuna oli sisuliselt omanikuta ning kellelgi polnud häid mõtteid, kuidas seda säilitada.

Muidugi muutub ajas meie tööstusettevõtete ilme ning paljud vanad hooned ja rajatised muutuvad kasutuks. Paratamatu on, et kõike seda pole võimalik kohandada ja säilitada museaalse väärtusega eksponaatidena. Kuid säravamad eksemplarid väärivad kahtlemata riikliku kaitse alla võtmist, et säilitada siinse tööstuse ajalugu ka mujal kui ainult fotoalbumite vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles