Hinnatõusu "kindel" pakett

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Milliseks kujuneb elektri hind börsil järgmisel aastal, ei tea täpselt keegi. Küll sai aga eile Eesti Energia poolt avalikustatud pakkumiste põhjal raudkindla kinnituse, et kui valida endale pakett, mis on ristitud nimega "kindel", siis tuleb elektri eest igal juhul hakata senisest rohkem maksma.

Vaevalt, et elekter muutuks senisega võrreldes odavamaks ka teiste pakettide puhul, mille eelistamist saab osaliselt võrrelda ka lotopileti soetamisega, kuna selle maksumus hakkab olenema börsihinna kõikumisest. Võimalik, et ujuva hinnaga pakettide kaudu võib elekter teatud aja lõikes tulla kätte ka odavamalt kui fikseeritud hinnapaketi puhul, kuid sama hästi võib minna ka vastupidi. Neil, kes huvituvad elektribörsi toimimisest ja saavad pihta selle loogikale ning on muidu hasartse loomuga, tasub ilmselt proovida. Samuti tasub ära oodata ka teiste müüjate pakkumised, kuigi eeldada võib, et väga suuri hinnaerinevusi ei tule.

Tarbijaid on püütud rahustada tõsiasjaga, et elektri hind moodustab elektriarvel olevast summast vaid ligikaudu kolmandiku ja seetõttu ei tohiks isegi selle võimalik 50protsendiline tõus röövida tavatarbija rahakotist enamat kui paar-kolm lisaeurot kuus. Selle ehk neelakski enamik inimesi suurema valuta alla. Samas ei tohi aga unustada, et avatud turult hakkavad nüüd elektrit ostma ka väikesed ja keskmised ettevõtted, kes omakorda panevad selle tekkiva lisakulu oma kaupade ja teenuste hindadele otsa. Pahatihti kiputakse seda tegema priske varuga, sest ajend on olemas. Siit aga võib vallanduda ahelreaktsioon, mis läheb tavatarbijatele maksma palju rohkem kui mõned eurod.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles