Tondilossid luubi alla

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal oleme kirjutanud, et nii Jõhvi kui Kohtla-Järve on võtmas aina teravama tähelepanu alla tühjalt seisvad räämas majad, mis rikuvad linna ilmet. Need hooned on kõigile teada ning riivavad nii siinsete elanike kui ka linna külaliste silma.

Hiljuti Ida-Virumaad külastanud Peterburi ajakirjanikud, kes vaimustusid siinsest loodusest ning elust, märkisid tõrvatilgana meepotis eelkõige Jõhvis nähtud räämas ja kooruva värviga maju ja ütlesid, et neile jäi mulje, justkui suhtuksid siinsed inimesed sellesse ükskõikselt.

Tegelikult ei suhtu ning inimesed räägivad inetust linnaruumist. Sest on raske mõista, miks on see nii, et ühelt poolt pannakse uutesse ja kenadesse objektidesse tohutult raha, samas aga ei pööra kohalik võim tähelepanu sellele, kuidas lagunevad ja räämas hooned risustavad linnapilti. Reostatud elukeskkond häirib siinseid elanikke ning peletab eemale võimalikke uusi ja see on juba otsene kahju.

Aastaid oli põhjenduseks see, et omanikke on raske sundida hooneid korda tegema. Pigem aga oli asi selles, et ametnikke on olnud raske sundida seda nõudma, sest nagu näitab nüüd elu, on omavalitsusel tõhusad hoovad selleks siiski olemas. Ja selleks pole ainult hoiatamine ja karistamine, vaid ka toetamine ja abi pakkumine. Ja siin on suur töö teha korteriühistutega, kellest suur osa pole veel adunud oma vastutust ka selle ees, et nende omand ei tohi olla visuaalprügiks avalikus linnaruumis ning katuse vahetamisest ja hoone soojustamisest üksi ei piisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles