Ühiskonna "tehniline ülevaatus"

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igal aastal eri eluvaldakondade asjatundjate koostatav Eesti inimarengu aruanne on omamoodi ühiskonna tehniline ülevaatus, millega tuuakse justkui stendil esile sel hetkel kõige põletavamad nõrgad kohad.

Tegelikult on sellise tervikpildi puhul ülikeeruline loetletud probleeme tähtsuse järgi pingerivisse panna, sest kõik need on olulised ja enamasti ka omavahel seotud. Kuidas saakski eraldi vaadata näiteks madalat palgataset või majanduskasvu, millega on seotud nii arstiabi, turvalisus, haridus kui ka paljud teised eluvaldkonnad.

Seepärast polegi üllatav, et tegelikult kordub inimarengu aruannete temaatika aastast aastasse, tuues lihtsalt igal aastal tulipunkti ühe teema teistest rohkem. Üldistavalt on põhiküsimuseks olnud, mida teha, et meie riigis inimeste üldine heaolu võimalikult kiiresti tõuseks.

Selleks ei saagi tegelikult üht ja ainuõiget retsepti olla. Ei meil Eestis ega ka üheski teises riigis. Küll on aga tähtis ärgitada võimalikult suur osa ühiskonnast selle üle mõtlema ja selle nimel ka pingutama. Just seda ülesannet inimarengu aruanne teenibki.

Muidugi on Eesti inimesed olnud tublid ja üheskoos pingutades oleme teinud pikemaidki samme kui meiega sarnase ajalootaustaga naabrid. Edasipüüdlikkus ja soov kiiresti võimalikult palju saavutada on teinud meid ka üha nõudlikumaks ja pannud tahtma enamat. Seegi ongi hea ja hoiab vormis ega lase olemasolevaga leppida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles