Nii on ausam

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna otsus visata enda ridadest välja need liikmed, kes kandideerivad kohalikel valimistel teistes nimekirjades, on täiesti mõistetav ning erakonna poolt ka õige samm.

Sest miks peaks ühte või teise parteisse kuuluv inimene enne valimisi vahetama oma erakonnamundri vastase vormi vastu, kui ta on oma partei patrioot ja austab seda? Sõjanduses nimetatakse sellist tegevust desertöörluseks enne otsustavat lahingut ning kättesaadud väejooksikuid on tavaliselt kui reetureid koheldud kõige karmimate võtetega.

Selline värvimuutmine ei ole aus ka valijate suhtes, kes valimistel enda arvates annavad hääle tublile kogukonna esindajale, teadmata, et see kuulub ühte või teise erakonda. Kuid parteidesse on inimestel vägagi erinev suhtumine.

Muidugi, on igasuguseid erandjuhtumeid alates sellest, et inimest sunnib üht või teist poolt valima hirm kaotada töö või jääda seni saadud hüvedeta. Mõnes väiksemas kohas võib olla põhjuseks, miks partei nimekirja ei mahu sama erakonna liige, näiteks mingi vana isikutevaheline konflikt jne. Kuid mitte keegi ei saa sundida inimest olema parteis, mida ta isegi usaldab nii vähe, et ei julge selle lipu all valimistele minna.

Sellisel juhul ongi kõige ausam välja astuda ning jääda niimoodi ausaks nii enda kui valijate ees. Keskerakonna eeskuju võiksid meie arvates järgida ka teised parteid, sest milleks neilegi poliitilised kameeleonid, kes vahetavad värvi selle järgi, kuidas parajasti kasulikum on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles