Kool oligi vürstiriik?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Narva haridustöötajate liit tänavu augustis protesti avaldas ning kaebas, et linna koolijuhid on autoritaarse juhtimisstiiliga ega võta ametiühinguid kuuldagi, toodi esile eriti Kreenholmi gümnaasiumi, mille direktor Gennadi Bõkov vallandab enda suva järgi kooli personali, lastes seadusi eirates lahti ka näiteks kooli ametiühingu usaldusisiku.

Koolist tuli teateid kamaluga: küll on direktor eiranud seadusi, küll leidis riiklik lepitaja, et Bõkov ei kõlba, küll trahvis direktorit tööinspektsioon. Valimiste eel korraldati kooli juures pikette jne. Bõkov aga oli endas kindel, väites, et õpetajaid tuleb koondada, sest eelarve kahaneb, kuna lapsi on aina vähem, tagatipuks ähvardas ta alluvaid kohtuga kooli maine kahjustamise pärast.

Linnavalitsus ei saanud toimuvat enam ükskõikselt pealt vaadata ning leidis lõpuks, et direktor tuleb vallandada. Kõige selle taustal rabati eile avalikkust teatega, et Bõkovit kahtlustatakse kooli raha omastamises. Kui see kahtlustus leiab tõendamist, siis tuleb välja, et direktor juhtis tõesti kooli kui vürstiriiki. Pedagoogide vallandamise taustal oli ju avalik fakt, et tema alluvuses töötasid koolis rahumeeli edasi mehe ema, ämm ja abikaasa. Ja loomulikult tekitas see kollektiivis küsimusi. On ilmne, et uurimise tõttu kuuleme uudiseid Bõkovist veelgi. Ent peatähtis on see, et kooli saabuks lõpuks olukord, kus konfliktid ja skandaalid on kadunud ning normaalne õppetöö saab jätkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles