Arhitektuuriiluduse päästmine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Jõhvi puhul polnud küsimust, et riigigümnaasiumi tarbeks tuleb püsti panna uus maja, siis Kohtla-Järvel on saanud põnevusega jälgida heitlikke mõttemänge, kuhu võiks rajada puhta gümnaasiumi, nii et see sobiks nii linna- kui riigivõimule.

Kui riigigümnaasium rajatakse vanalinna Spordi t 2 hoonesse, oleks see hädakompromiss. Paljuski on see kannustatud võimalusest säilitada unikaalne eestiaegne koolimaja, mis praegu lihtsalt laguneb.

Selle hind on, et gümnaasium hakkab asuma inimtühjas piirkonnas, mis vähemalt praegu pole kõige atraktiivsem õpikeskkond. Samas on olemas toimiv transpordiühendus, mida saab kohandada gümnasistide vajadustega. Võimalik, et gümnaasiumist saaks väljasurnud piirkonna elustaja.

Uus koolimaja TTÜ Virumaa kolledži naabruses tekitanuks kompaktse ja atraktiivse hariduslinnaku Järve linnaosa südamesse, aga kuna tingimustes ei saadud Tallinna tehnikaülikooliga kaubale, naasti paremuselt teise variandina kunagise koolimaja renoveerimise juurde.

Linn on kaalunud varemgi erisuguseid võimalusi, kuidas ja milleks muinsuskaitsealune hoone üles vuntsida. Praegu toimuvad majas iluvõimlemistreeningud, aga kõne all on olnud näiteks keskkonnahariduse või täiskasvanute vabaajakeskuse loomine.

Koolimaja taastamine koolimajana tundub praegu kõige realistlikum plaan. Isegi kui see tuleb kulukam kui uue maja ehitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles