Maksuamet on õigel teel

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliameti soov luua töötamise register on mõistlik algatus ja  loodetavasti ei takerdu selle rakendamine parlamendivaidlustusse.

Kui praegu tuleb ettevõtetel teavitada maksu- ja tolliametit uuest töötajast seitsme päeva jooksul pärast tema tööleasumist, siis loodavasse registrisse tuleb nad kanda enne töö alustamist.

Kui praegu avastavad maksuinspektorid reidide käigus ehitusplatsidelt või mõne söögikoha köögist ametist inimesi, kes pole ametlikult töötajaks vormistatud, saab ta öelda, et töötab alles esimesi päevi ja tööandja on just-just pabereid vormistamas. Töötamise registri rakendumisel peaks sellise "päästva" hädavale kasutamise võimalus kaduma.

Register iseenesest ei kaota ära ümbrikupalkasid, küll aga muudab nende maksmise keerukamaks ja vahelejäämise tõenäosuse suuremaks.

See on vajalik mitmel põhjusel. Mida lihtsam on toimetada maksudest kõrvalehoidjatel, seda suurem maksukoormus langeb ausate maksumaksjate õlule. Et riigi normaalseks toimimiseks ja avalike teenuste osutamiseks vajalik raha kokku saada, võib tekkida kiusatus asuda makse kergitama. Õiglasem tee oleks enne siiski mõjutada makse maksma ka neid, kel sellest kohustusest praegu kõrvale hiilida õnnestub.

Teiseks moonutab praegune olukord ka ausat konkurentsi. Kui vahelejäämise risk on madal, siis üritabki osa ettevõtjaid tekitada konkurentsieelist maksupettustega.

Teema on vägagi aktuaalne ka Ida-Virumaal, kus statistikaameti keskmise palganumbri ja maksuameti andmete vahel on suured käärid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles