Vajalik signaal

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Virumaal on teateid valimispettustest kohalikel valimistel olnud alates 1999. aastast, kui Põhjarannikul õnnestus tõestada, kuidas Keskerakonna kandidaat Kohtla-Järvel 50 euro eest valijate hääli ostis. Tookord võeti kinni üks naisterahvas, kes valijatele tehingut pakkus, ja teda karistati arestiga.

Ja nii on peaaegu kõikidel hilisematel valimistel tulnud eri omavalitsustest teateid valimispettustest, mis toimuvad tavaliselt eelhääletuse ajal, kui hääletus ei toimu elukoha järgi ning ka kontroll on eeldatavasti nõrgem.

2005. aasta valimistel leidis jälle tõendamist häälteost Kohtla-Järvel ning tookord tühistas vabariigi valimiskomisjon ilmnenud pettuse tõttu ühes linna suuremas valimisjaoskonnas eelhääletuse tulemused.

Mullu sügisel enne valimisi pöördus Jõhvi valimiskomisjon pettuste ärahoidmiseks lausa eraldi politsei poole palvega tugevdada valimiste ajal patrullimist valimisjaoskondades ja nende ümbruses. Sellise signaaliga sooviti pettusi ära hoida, sest eelmistest, 2009. aastal toimunud valimistest oli Jõhvis samuti ebameeldivaid mälestusi väidetavate pettuste tõttu.

Elu arenedes on nüüd juba mõnda aega võimalik valida ka kodust väljumata, selleks on loodud e-võimalused. Mis kahjuks annab lisavõimalusi neile, kes soovivad pettuse teel võimule saada. Ent nagu näha 25. veebruaril tehtud ja praeguseks jõustunud kohtuotsusest, millest Põhjarannik täna kirjutab, pole siingi petised seaduse eest kaitstud. Ja kuigi tuleb möönda, et kõik häälteostud ja valijate ebaseaduslikud mõjutamised ei pruugi ilmsiks tulla, on iga sellise juhtumi jõudmine süüdimõistva kohtuotsuseni tugev hoiatussignaal neile, kes meie vabaduste vastu sel kombel kätt tõsta kavatsevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles