Uue õlitehase murranguhetk?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia edastas sel nädalal ammu oodatud uudise, et pikalt "jonninud" uus õlitehas Enefit 280 saadi stabiilselt tööle.

See on tähtis sündmus mitmel põhjusel. Selle tehase rajamiseks on kulutatud 250 miljonit eurot ja iga päev viivitust, mil tehasest hakkab oodatud koguses õli tulema, tähendab Eesti ühele tublimale riigiettevõttele teenimata tulu.

See tehas loodeti tööle saada juba 2012. aastal, ent see ei läinud korda. Eesti Energia aastaaruandesse läks kirja, et 2013. aastal peaks uus õlitehas vedelkütuste ärist teenitavat tulu oluliselt kasvatama. Aga ka see lootus ei täitunud ja ka tänavu esimeses kvartalis ei toonud see "rahamasin" veel midagi märkimisväärset sisse.

Uue õlitehase töölesaamisega on seotud Eesti Energia järgmise kümne aasta arendusstrateegia, mis keskendub põlevkivist õli ja elektri koostootmisele. Seda teed ei saa aga enne astuma asuda ja uusi sadu miljoneid eurosid hõlmavaid investeerimisotsuseid teha, kui esimene tehas töötab nagu hästi õlitatud kellavärk.

Vastust, kas see nüüd ka nii on, selle nädala lakoonilised teated tehase väidetava stabiilse töö kohta esialgu veel ei anna. Ei tasu ilmselt kahelda, et õli hakkas tulema. Iseasi, millises mahus ja kui pikaks tõrgeteta töötsükkel kujuneb.

Arvestades uue võimukoalitsiooni mitte just kõige sõbralikumaid hoiakuid ja plaane Eesti Energia suhtes, on ettevõtte jaoks praegu tähtis näidata oma edusamme. "Fotosessioon", kuidas energiakontserni juht Sandor Liive värsket põlevkiviõli oma näole määrib, teenis sel nädalal küllap ka seda eesmärki.

Ent meeles on seegi, kuidas 2012. aasta lõpus kuulutas Eesti Energia, et uuest tehasest tuleb esimene õli, ja õige pea pärast seda oli kogu selle ettevõtmise eestvedaja, kütuste valdkonna juht Harri Mikk ametist läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles