Hea erakonna ootuses

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile sai Eesti poliitikamaastik jälle ühe erakonna võrra rikkamaks, kui registreeriti Rahva Ühtsuse Erakond, mille loojaks on endine eurosaadik Kristiina Ojuland. Alates Reformierakonna loomisest selles kauaaegses valitsusparteis olnud Ojuland heideti sealt mullu suvel hääletamisskandaali tõttu välja ning seepeale lubas kogenud poliitik teha uue partei, mis oleks rahvale lähemal ning arvestaks paremini valijate ootustega.

Sellest on ju räägitud ammu, et praegused neli parlamendierakonda on tegelnud vaid oma võimupositsiooni kindlustamisega ja sättinud seadusi nii, et uued tulijad neid ohustada ei saaks. Avalikkuse survel langetati siiski erakonna loomiseks vajalike liikmete piirhulka tuhandelt liikmelt viiesajale, mis võimaldas ka Ojulandil uus erakond registreerida.

Ojuland lubab järgmise aasta märtsis oma parteiga parlamendivalimistel osaleda ning küllap teevad seda veel mitmed pisiparteid, kelle olemasolust valijad vaid enne järjekordseid valimisi kuulevad. Ent kõigi nende šansid valimistel edu saavutada pole kaduvväikesed mitte niivõrd suurparteide tagakiusamise tõttu, vaid seepärast, et neil erakondadel pole tegelikult pakkuda uusi ideid ega säravaid persoone, kelle poolt rahvas tormi hääletama jookseks. Mitmete puhul, nagu rohelised või rahvuskonservatiivid, on tegemist nn ühe teema erakonnaga, mis laiema valijaskonna ettevaatlikuks teeb. Teine võimalus on tulla välja populistlike loosungitega, mis on ju aeg-ajalt ka mujal maailmas edu toonud. Ent Eestis on see juba läbitud etapp. Res Publica krahh on kõigil veel hästi meeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles