Vene kriisi mõju meile

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga päev, vahel päevas mitu korda kuuleme halbu uudiseid idanaabri majandusest. Eilsete uudiste varal teame, et rubla kurss euro suhtes kukkus juba 100-le. Samamoodi seostame teateid nafta hinna langusest eelkõige mõjuga Venemaale.

Eesti majandusanalüütikud ja poliitikud armastavad rääkida, et Eesti majandusele pole Venemaa majanduslanguse mõju suur, kuna idanaabri osakaal on meie majanduses väike, sest meie ettevõtjad on kogemustest õppinud ja suudavad riske hajutada.

Meile siin Ida-Virumaal võib aga toimuv väga valusasti mõjuda. Peale selle, et nafta hinna langus pitsitab meie põlevkivitööstust, mis küll pole otseselt Venemaaga seotud, on eelkõige idaturism näidanud meil viimastel aastatel head kasvu. Nüüd on siin kukkumine ilmselge, sest päevade ja tundidega oma väärtust kaotava rublaga eriti ei reisi. Pigem peavad venelased vaatama, kuidas oma igapäevakuludega hakkama saada − sest need omakorda kasvavad.

Ida poolt tuli tublisti turgutust ka Ida-Virumaa kiratsevale kinnisvaraturule, kuna venelased tundsid eri põhjustel selle vastu üsna suurt huvi. Pole tarvis olla kinnisvaraekspert, et mõista selle huvi kiiret sulamist.

Kõik see tähendab meile saamata jäävat tulu ning vähenevaid töökohti. Kas suudame aga kaotused idarindel korvata võitudega teistel turgudel? See ei saa olema kerge.  Meie turismiedendajad teavad, et Põhjamaade turisti on Ida-Virusse meelitada oluliselt raskem kui Vene turisti. Aga praegust olukorda arvestades on valida: kas vaadata ja oodata, lootes olukorra paranemist Venemaal, või otsida uusi turge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles