NÄDALA KUJU − Edgar Savisaar

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Loomulikult ei seisnud 30 aastat tagasi Balti ketis Edgar Savisaar üksi. Ent kahtlusteta oli temal üks kaalukamaid rolle, et see Eesti, Läti ja Leedu inimeste võimas meeleavaldus, mis andis nii tollastele Nõukogude Liidu juhtidele kui ka ülejäänud maailmale üheselt mõistetavalt selge signaali nende riikide taasiseseisvumise tahtest, aset leidis.

Rahvarinde liidrina suutis ta Eesti inimesed sellesse aktsiooni kaasa tõmmata ning teha viljakat koostööd ka tolle aja rahvaliikumiste eestvedajatega Lätis ja Leedus. 

Taasiseseisvumine kestis mitmeid aastaid ja selle eesmärgi nimel tegutses Eestis väga suur hulk inimesi. Ent Balti kett on selles pingelises protsessis üks säravamaid sündmusi, kus kogetud emotsioonid liigutavad inimesi ka 30 aastat hiljem. Seepärast on ka Balti keti juubelinädalal kuhjaga põhjust meenutada praegu Hundisilmal pensionipõlve pidavat selle peakorraldajat. See, milliste valikute või mis suunas Savisaar pärast Eesti taasiseseisvumist oma poliitikukarjääri rihtis, on omaette teema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles