Tsirkus tuli meie õuele. Kas jääbki?

Riho Sillar
Copy
Riho Sillar, Jõhvi valla elanik
Riho Sillar, Jõhvi valla elanik Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

19. september 2019. Jõhvi vallavolikogu peab istungit ning mõni tund hiljem naerab kogu Eesti jälle Jõhvi üle. Või tunneb hoopis kaasa? Kui varakevadine üldsust naerutav tsirkuseetendus toimus volikogu esimehe ühemehesõuna, siis sügiseks oli trupp laval peaaegu täiskoosseisus. Lavastaja ja peaosatäitja endiselt Eduard East, kõrvalosades Teet Enok, Niina Neglason ja Tamara Luigas, massistseenides 16 volikogu liiget, valgustajad vallavanem Max Kaur ja abivallavanem Aleksei Naumkin, taustajõud abivallavanem Natalia Abel jt.

Kuidas on võimalik, et Jõhvi vallavolikogu on jõudnud sellise poliitkultuuri või õigemini -kultuurituseni? Oleme aastaid olnud uhked, et sellist käitumist, mida on Narva, Kohtla-Järve või Sillamäe volikogus peetud vahel suisa tavapäraseks, Jõhvi volikogus ei ole. Nüüd siis on: blokeeriti opositsiooni, konkreetselt Teet Enoki pääs volikogu komisjoni (rääkimata kohaliku elu asjatundjate kaasamisest). Lihtsalt ei lubata, sest lavastaja on nii otsustanud. Punkt. Enokile kui kõrvalosatäitjale lubati heal juhul küüniliselt abi kohtuskäimise kulude katmisel.

Mis siis tegelikult toimus? Toimus see, mida on korduvalt tauninud ka õiguskantsler: õiguskord ei ole piisavalt usaldusväärne, kui põhiseadusliku institutsiooni − kohaliku omavalitsuse esinduskogu liikmele seadusega ettenähtud õigust ei ole praktikas võimalik teostada, sest puudub erapooletu organ, mis volikogu liikme staatusest tulenevaid õigusi suudaks maksma panna. Ehk siis olukorras, kus volikogu teadlikult rikub seadust ega taga volikogu liikmele õigust olla mõne komisjoni liige, puudub volikogu liikmel tegelikult kaebeõigus ja lootus kohtulikule kaitsele. Seda kinnitas käesoleva aasta märtsis-aprillis ka riigikohus Narva ja Sillamäe volikogu liikmete analoogilisi kaebusi menetledes.

Ma ei eelda, et Teet Enok ja enamik volikogu liikmeid sellisest olukorrast üldse teadlikud on, kuid volikogu esimees, olles ise vähemalt sõnades jurist, teab seda kindlasti. Seega rikub ta seadust täiesti teadlikult, sest midagi ju ei juhtu: kaeba, kuhu tahad, õigus on ikka rikkuja poolel.

Mul on tõeliselt piinlik, kui teadlikku ärapanemist tehakse tahtlikult ja avalikult volikogu tasemel ning volikogu enamus seda ka lubab. Õiguskantsler oli kevadel sunnitud volikogu liikmete kaebeõiguse seadustamise ettepanekuga pöörduma riigikogu poole, kuna muul moel pole Easti-taolisi tegelasi lihtsalt võimalik enam peatada.

Ülbuse ja lugupidamatuse teket ning süvenemist soodustab eelkõige karistamatuse tunne. Pidades märtsikuus iseendaga istungit, osales East ka iseendale umbusaldamise avaldamise menetlemisel, teatades: "Olen vastu." Oleks vist ka palju loota, et poolt oleks olnud. Seaduse järgi oleks ta pidanud ennast enne selle küsimuse arutelu, rääkimata otsustamisest, üldse taandama ja umbusaldamise menetluse oleks pidanud läbi viima keegi teine. Rikkumisele juhtis tähelepanu rahandusministeerium, tulemusteta. Prokuratuur ja kapo olid vait kui kuldid rukkis ja nii mees muudkui toimetab, sest julge Easti rind on rasvane ja üha rasvasemaks läheb. Sest midagi ju ei juhtu.

Ma ei tea, mida mõtles Tamara Luigas, tehes sõnavõtjatele üleskutse minna etlema kontserdimajja üritusele "100 aastat eestikeelset gümnaasiumiharidust Jõhvis". Kuid sõnu enam suhu tagasi ei pane. Naeruvääristada volikogus toimuva pinnalt avalikult niivõrd auväärset üritust ja tähtpäeva on häbiväärne, vastutustundetu ja eestikeelset haridust hindavates inimestes nõutust tekitav. Mäletad, kuidas püüdsime omal ajal Narvat muuta? Ja nüüd teed ise Jõhvis Narvat? Kurb ja arusaamatu. Seejuures on Tamara Luigas sotsiaalkomisjoni esimees ja veel lausa kolme komisjoni liige...

Kuuldavasti suudeti lõpuks ellu viia ka Eduard Easti ja Aleksei Naumkini pikaaegne unistus − kõrvaldada valla valimiskomisjonist kõik nn endised ehk siis vallavõimude arvates vaenulikud elemendid, sh Ingrid Spitz, Ellu Blok ja kirjutise autor. Senine komisjon pidavat olema kallutatud. Kuhu, kas paremale või vasakule, üles või alla, mina ei tea. Enam pole tähtis kompetentsus, vaid ustavus partei ja valitsuse üritusele. Nüüd on siis kõik strateegilised komisjonid hõivatud ja volikogu valimised 2021 kindlalt poliitilise kontrolli ja juhtimise all. Tahan siinjuures tänada kõiki seniseid komisjoni liikmeid, eriti endist vallasekretäri Piia Lippu meelekindluse ja julguse eest seista vastu Easti ja Naumkini avantüüridele ning loodan, et uus vallasekretär ei muutu võimulolijate Tuule Lipuks.

Mida East ja tema satelliidid lavastusest ja osatäitmistest arvavad ning mis järeldused teevad, näitab aeg. Aga ju patsutab suur juht ja õpetaja tunnustavalt õlale: molodtsõ! Vallamehelik oleks ametist tagasi astuda, et see tsirkus ometigi lõpeks. Sellelt seltskonnalt on seda vist palju loota ja oodata. Nii seisabki tsirkuse killavoor jätkuvalt meie õuel. Kaua veel?

Riho Sillar on endine Jõhvi vallavalitsuse õigusnõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles