JUHTKIRI Sellist väetist tasub rohkem varuda

Põhjarannik
Copy
Foto: Postimees.ee

Pikalt hoogu üles võtnud Ida-Virumaa programmi tuum ehk maakonda kavandatavate tööstusinvesteeringute toetamine on sel aastal surnud punktist liikuma saanud. Toetusraha kogusummas ligemale neli miljonit eurot on jagunenud kuuele ettevõttele, kes peavad lähiaastatel selle toel looma uusi ettevõtteid või laiendama senist tootmist, mis peaks kokkuvõttes tooma juurde üle paarisaja uue töökoha. 

See on sellise kulutuse kohta hea tulemus, arvestades, et riigile laekuvate maksude näol peaks selline investeering otseselt kolme-nelja aastaga ära tasuma. Lisaks muud positiivsed kaudsed mõjud, nagu töötuse kasvu pidurdamine Ida-Virumaal, mis võimaldab riigil säästa sotsiaalkuludelt. 

Tööstusinvesteeringute toetus on osutunud tugevaks lisaargumendiks, veenmaks ettevõtjaid valima paigana, kus äri teha, just Ida-Virumaad. Näiteks Venemaa tuntud käsitööõllede firma Bakunin üks asutajatest Aleksandr Romanenko toob selle tänases Põhjaranniku loos otsekoheselt välja, kiites igakülgse abi eest ka Ida-Virumaa tööstusalade arendamisega tegelevaid inimesi. 

Tibude lugemisega ehk sellega, kuidas praegu eraldatud toetused tegelikkuses soovitud tulemusi toovad, tuleb mõnda aega veel oodata. Ent kui on märke, et see "väetis" toimib hästi, siis tuleks olla valmis selle mahu oluliseks kasvatamiseks ja samas püüda nii palju kui võimalik maha võtta ilmnevaid bürokraatlikke takistusi, mis plaanide elluviimiselt hoogu maha võtavad või neist sootuks loobuma sunnivad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles