Põlevkivitööstuse kõrvale tuleb otsida uusi suuri ideid

Hardi Murula
Copy
Hardi Murula, Ida-Virumaa omavalitsuste liidu arendusspetsialist
Hardi Murula, Ida-Virumaa omavalitsuste liidu arendusspetsialist Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Põlevkivitööstus on olnud Ida-Virumaa domineeriv majandusharu ligemale sada aastat. Kuigi tema roll on endiselt kaalukas, on tegu siiski kahaneva tööstusharuga ja praegu on viimane aeg otsida ideid, kuidas teised majandusharud tulevikus elu maakonnas paremale järjele viiksid.  

Põlevkivienergeetika, aga ka paljude nõukogude ajal rajatud suurtööstuste kokkutõmbumise tulemusena on maakonna rahvastik vähenenud 30 aastaga rohkem kui kolmandiku ehk 85 000 inimese võrra. Avatud maailmas ei ole me jäänud puutumata suurlinnastumise tugevast tõmbest. Aktiivsete ja tegusate inimeste meelitamisel konkureerime lisaks Tallinnale ka kõikide teiste maailma linnadega.

Kolm ideed Ida-Virumaa arendamiseks

Foto: Matti Kämärä

1. Transporditaristu väljaarendamine (Sillamäe-Kotka laevaliin, kiire raudteeühendus Tallinna ja Peterburiga, turvalised 2+2 maanteed, uus sild üle Narva jõe ning mugav ja kiire ühistransport).

Foto: Peeter Lilleväli

2.  Maavarade uurimine ning nende kasutuselevõtmiseks innovatiivsete tehnoloogiate arendamine maavarade kaevandamiseks ja kasutamiseks.

Foto: Matti Kämärä

3. Ringmajanduse arendamine ja agropark Auveresse elektrijaamade juurde: CO2 kokku kogumine ja kasutamine taimekasvatuses, lisaks vesiviljelus jm biomajandus, mis kasutab põlevkivitootmise kõrvalprodukte ja jääke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles