JUHTKIRI Valimiste ootel Lüganuse

Põhjarannik
Copy
Lüganuse vallas toimuv on juba pikalt meedia tähelepanu all olnud.
Lüganuse vallas toimuv on juba pikalt meedia tähelepanu all olnud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kuu aega tagasi kirjutasime juhtkirjas, et Lüganusel juba möödunud aasta lõpus lahvatanud koolitüli pole kaugeltki läbi, ja nii on see siiani. Õigemini on otsene koolielu häiring saanud lahenduse, kuid selle poliitiline mõju kestab edasi.

Neljapäeval toimuv vallavanem Viktor Rauami umbusaldushääletus võib läbi minna ning võib ka mitte minna, kolmanda variandina võidakse saavutada, et vallavanem astub ise tagasi. Kuid siin pole küsimus enam Rauamis, vaid Lüganuse vallavõimus laiemalt.

Kahtlemata langeb vastutus selle eest, kuidas Kiviõli 1. keskkooli pere ja kogukonnaga käituti, kogu praegusel koalitsioonil, mille sees on ka erisugust suhtumist. Nagu tänasest lehest lugeda saab, siis keskerakondlasest volikogu esimees Dmitri Dmitrijev ei näe kogu loos muud kui poliitilist võitlust, ilmselt on sama meelt ka kogu kohalik Keskerakond. Isamaa sees sellist üksmeelt pole ning seal on arusaajaid, et Kiviõli koolisõda on teinud kahju kogu vallale alates kogukonna usalduse lahtumisest vallavõimu vastu, lõpetades kogu valla mainekahjuga. 

Aga kuidas Lüganusel võimujagamine ka ei areneks, fakt on see, et selle koosseisuga on kindlat ja stabiilset võimuliitu luua keeruline ning muutusi saavad tuua vaid järgmise aasta sügisel toimuvad valimised. Ja arvata on, et Kiviõli kooli direktori kangutamise juhtum saab neil valimistel kõvasti tähelepanu. Pole välistatud, et see võib saada suisa valimistulemust määravaks teemaks. Siis oleks see järjekordne õppetund sellest, mis juhtub siis, kui kooli suhtes kasutada poliitilist vägivalda, sest demokraatlikus ühiskonnas on valija alati tugevam ükskõik missugusest poliitilisest jõust. Ja seda tasuks poliitikutel kogu aeg meeles pidada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles