JUHTKIRI Kodumaise tarbimise aeg

Põhjarannik
Copy
Virumaa toidutootjad on koondunud ühendusse Viru Toit.
Virumaa toidutootjad on koondunud ühendusse Viru Toit. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Loodetavasti on õigus neil, kes leiavad, et meditsiinilises mõttes saab Eesti koroonaviirusest tänu inimeste arukale ja vastutustundlikule käitumisele ning meedikute heale tööle jagu. Iseasi, kas selleks kulub kaks, kolm või rohkem kuid. 

Hoopis sügavamad haavad lööb praegune aeg aga majandusse, mis puudutab enamiku inimeste sissetulekut ja heaolu. Mida kauem kestavad eriolukorrast tulenevad piirangud, seda suurema võimenduskordajaga nihkub kaugemasse aega olukorra normaliseerumine.

Ida-Virumaa põhilise majandusharu − põlevkivitööstuse kohale on riputanud oma kirve aga Venemaa ja Saudi-Araabia vaheline naftakaklus. Kui selle tulemusel peaksid nafta hinnad pikemaks ajaks madalaks jääma, siis satuvad siin ohtu tuhanded töökohad. 

Ega sellises olukorras neid võimalusi, mida Eestis olukorra parandamiseks teha, väga palju olegi. Valitsuse püüded suunata avalikku raha töökohtade säilimisse, aga ka laenuraha avalikeks investeeringuteks, mis peaksid riigis tööd juurde andma, on põhimõtteliselt õiged lähenemised oma majanduse turgutamiseks. 

Tavakodanike seisukohast saab ehk teha seda, et püüame oma raha kulutada ikka pigem kodumaistele ja veel parem kodukandi kaupadele ja teenustele. Sellega aitame üksteisel ka majanduslikus mõttes sellest kriisist pisutki väiksemate kaotustega läbi tulla. Mida rohkem raha suudame jätta Eestisse, seda parem. 

Positiivselt mõjuvad nüüdsel ajal ka teated nendelt ettevõtjatelt, kes kavatsevad praegu alustada uusi ettevõtmisi: näiteks veekeskuse rajamine Narva-Jõesuusse või Eesti Energia plaan ehitada veel üks õlitehas. Need otsused, mis võivad esmapilgul näida ka hullumeelsetena, annavad kindlustunnet, et ega elu siis selle kriisiga seisma jää.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles