Tatjana Stepanova: koolitoidu riigihange hoidis kokku tuhandeid eurosid

Ilja Smirnov
Copy
Tatjana Stepanova.
Tatjana Stepanova. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva Vanalinna riigikooli direktor Tatjana Stepanova rääkis, kui keeruline oli sõlmida nelja-aastast toitlustus- ja puhvetiteenuse lepingut kogumaksumusega 430 000 eurot. Kuni kuussada õpilast ja töötajat saavad nüüd süüa senisest parema hinna ja kvaliteediga. See kõlab otsekui etteheide Narva munitsipaalkoolidele, mis kohalike võimude mahitusel maksid ligi kaks aastakümmet hankeid korraldamata koolitoiduteenuse eest miljoneid eurosid ühtedele ja samadele firmadele − eirates seadust ja turukonkurentsi põhimõtteid.

Kui keeruline selle hanke läbiviimine oli?

Liikusime selles suunas kaks aastat ning see oli pikk ja keeruline teekond. Esimene riigihankekonkurss oli meil kaks aastat tagasi ning selle vaidlustas firma Mann Grupp [Mann Grupp ja Narva Tes Plus on Narvas koolitoiduteenust pakkuvad firmad, mis said koolidelt ja linnavõimudelt lepingud 2000. aastate alguses hankeid korraldamata I.S.]. Seejärel tegid kahe aasta jooksul suurt tööd meie hankekomisjon ja haridusministeerium ning samuti kutsusime nõustajaks firma Hankepartner.

Muutsime mitu korda hanke tingimusi, et need oleksid võimalikult neutraalsed ning meid ei saaks erapoolikuses süüdistada. Meie hindamiskriteeriumid põhinesid matemaatilistel valemitel, samuti suhtusime väga tõsiselt terviseameti nõudmistesse, tegime koostööd tervise arengu instituudiga.

Lõppkokkuvõttes oli meil kolm osalejat. Üks firma langes dokumentide kontrollimise etapil välja, kuna nende pakutud menüüs oli kümme nõuetele mittevastavust. Kahele ülejäänule pandi hinded meie hindamiskriteeriumide järgi ning valiti välja sobivaim − Baltic Restaurants Estonia.

Hind ei olnud peamine kriteerium?

Põhimõtteliselt olid kõigi kolme firma hinnapakkumised enam-vähem ühesugused. Peamine, millele tähelepanu pöörasime, oli kõikide koolitoidu menüü ja kvaliteedi nõuete järgimine.

Kui palju teil koolilõuna maksab?

Narva linn meile koolilõunatoetust ei maksa, ehkki 90 protsenti meie õpilastest on Narva elanikud. Meil maksab lõuna 1,2 eurot koos käibemaksuga õpilastele ja 1,5 eurot õpetajatele − õpetajad maksavad oma toidu eest ise.

Kas olite Baltic Restaurants Estoniaga juba varemgi koostööd teinud?

Kaks aastat tagasi võitsid nad meie hanke, mis aga hiljem vaidlustati, ning selleks ajaks sõlmisime me nendega taas lühikesed lepingud kahe pakkumiskonkursi alusel. Enne seda teenindas meid 18 aasta jooksul edukalt firma Narva Tes Plus lepingute alusel, mida me allkirjastasime iga viie aasta tagant hankeid välja kuulutamata. Esimene hange kuulutati välja 2016. aastal tähtajaga kaheks aastaks ning selle võitis seesama Narva Tes Plus, 2018. aastal aga võitis teise hanke Baltic Restaurants Estonia.

Kui kalliks läks teile hanke edukaks läbiviimiseks konsultatsioonifirma palkamine? Kas selle maksis kinni haridusministeerium või tasus kool oma eelarvest?

Kool maksis oma eelarvest. Selle konsultatsioonifirma aitasid meil leida teised koolid, kellel olid samalaadsed probleemid.

Pean märkima, et sellest, kui palju me nende kahe aastaga toidu pealt kokku hoidsime − nüüd on toit meil senisest odavam ja kvaliteetsem −, piisas meile selleks, et kõik juriidilised küsimused korda ajada.

Aga siiski: kui palju see nõustamine teie koolile maksma läks?

Alla viie tuhande euro.

Narva linnavõimud, kes peavad ülal kaheksat munitsipaalkooli ja gümnaasiumi (täiskasvanute kool ja erakool nimetatud juhul arvesse ei lähe), pole selliseid hankeid korraldanud juba kaks aastakümmet, põhjendades seda dokumentide ettevalmistamise keerulisuse ja vaidlustamise riskidega. Teie saite selle töö edukalt tehtud. Kas jagate nüüd oma kogemusi ja dokumente ka oma Narva kolleegidega?

Kui meie poole pöördutakse, siis jagame. Ka meie tegime koostööd teiste Eesti koolidega: palusime neilt dokumente ja tutvusime nendega. Lihtsalt firma Mann Grupp, kes ei olnud meie esialgse valikuga rahul, sundis meid pöörama senisest suuremat tähelepanu juriidilisele poolele. Paljudes teistes koolides käis see kõik lihtsamini, sest kui ei ole firmat, kes seda kõike vaidlustada tahab, siis ei ole ka probleeme.

Hanke võitnud Baltic Restaurants Estonia toitlustab õpilasi rohkem kui poolesajas koolis üle Eesti ning on turul seega tugev konkurent. Kas valikut tehes riivas mõnevõrra see, et tegemist ei ole kohaliku ettevõtjaga?

Vägagi, kuid meie maailmas ju kõik üha areneb ja kulgeb uues tempos. Te ju näete, et kaubanduses on sama lugu.

On üks meie jaoks väga hea asjaolu: peaaegu kõikidele köögi ja söökla töötajatele, kes meil varem Narva Tes Plusi koosseisus ametis olid, tehti ettepanek jätkata Baltic Restaurants Estonias. Juba tuttavate kokkade alleshoidmine ja järjepidevuse säilimine üldse olid väga olulised ning see on juba iseenesest huvitav: kokad jäid samaks, kuid toitlustus on uus. Inimesed märgivad: vaata aga, kui maitsev nüüd toit on! Selle peale ütlen ma, et meil on ametis seesama kokk, kes ennegi, lihtsalt vahetuvad toiduvalmistamise tehnoloogiad ja menüüd − ning nüüd on kogu toitlustus välja vahetunud.

Teie koolis käib üle viiesaja õpilase nii Narvast kui ka Narva-Jõesuust ja Sillamäelt. Kas vanematele on oma lastele kooli valides oluline ka koolisöökla tase ja seal pakutava toidu kvaliteet?

Ma ei ütleks, et see on esmajärguline küsimus, kuid lastevanematele on söökla tase oluline. Korraldame igal aastal õpilaste, vanemate ja õpetajate seas rahuloluküsitlusi ning meie nõrk koht oli varem ikka söökla. Kusjuures firma Narva Tes Plus töötas meil minu meelest väga hästi − ning suur aitäh neile selle eest −, kuid viimase kahe aastaga on rahulolu söökla tööga tunduvalt kasvanud. Märgiline on see, et õpetajad ei võta enam kodust karbiga toitu kaasa ning on hakanud sööma koolisööklas. Lapsed ja nende vanemad on samuti rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles