JUHTKIRI Kes ja kuidas selle eest vastutab?

Põhjarannik
Copy
Jõhvi keskraamatukogu.
Jõhvi keskraamatukogu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Juba poolteist aastat on maakonna olulise kultuuriasutuse − Jõhvi keskraamatukogu töö olnud häiritud.

Pärast seda kui tollasel vallavanemal Martin Repinskil tuli peale hoog oma isikliku ego rahuldamiseks kihutada raamatukogu eesotsast ilma igasuguse sisulise põhjuseta minema Ingrid Spitz, ei olegi järgmistel vallavalitsustel õnnestunud sinna enam direktorit leida. Kaks konkurssi on kuulutatud nurjunuks, ajutisteks juhtideks on sätitud inimesed, kellel pole selle ameti jaoks vajalikke teadmisi, kogemusi ega raamatukogundusharidust. Toimuv häirib ka maaraamatukogusid, kelle tegevust keskraamatukogu peab koordineerima. 

Lisaks on toimuv läinud kulukaks ka valla maksumaksjatele. Spitzi ebaseadusliku vallandamise eest mõistis töövaidluskomisjon talle välja aastapalga. Endise peaspetsialisti töökiusu pärast lahkuma sundimise eest on töövaidluskomisjon määranud talle poolaasta palga, kuid raamatukogu endine kohusetäitja ja praegune abivallavanem Evelyn Danilov on selle kohtus vaidlustanud. Selle asemel, et raamatukogunduse niigi väheste asjatundjatega paremat koostööd teha, tegeleb kohalik võim nendega hoopis nende kiusamisega.

Polegi mingi ime, et sellises õhkkonnas pole paljudel headel asjatundjatel vähimatki tahtmist konkurssidel osaleda. 

Põhjendatud on ka küsimus, kes ja kuidas selle kokkukeeratud olukorra eest vastutab. Kui vallavõimud seisaksid tõepoolest valla elanike huvide eest, siis oleksid nad vabandanud tagaskiusatud inimeste ees ja otsiks nendega koos lahendusi, kuidas mõistlikul moel edasi minna. Endisele vallavanemale Repinskile, kes Ingrid Spitzi vallandamisega sellise olukorra põhjustas, esitaks aga rahalise nõude. 

Praeguselt koalitsioonilt ja nende ametisse pandud vallavalitsuse liikmetelt on seda ilmselt palju oodata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles