JUHTKIRI Uue valitsuse "kogu võhm ja iga minut" Ida-Virumaale

Põhjarannik
Copy
2012. aastal osales Keit Pentus-Rosimannus tollase keskkonnaministrina VKG Ojamaa kaevanduse lintkonveiri avamisel. Praeguse valitsuse rahandusministrina ootab Ida-Virumaa temalt konkreetseid lahendusi, kuidas peaks maakond toime tulema põlevkivijärgsel ajastul.
2012. aastal osales Keit Pentus-Rosimannus tollase keskkonnaministrina VKG Ojamaa kaevanduse lintkonveiri avamisel. Praeguse valitsuse rahandusministrina ootab Ida-Virumaa temalt konkreetseid lahendusi, kuidas peaks maakond toime tulema põlevkivijärgsel ajastul. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Juba praegu peaks minema kogu valitsuse võhm ja iga minut sellele, kuidas saavad inimesed Ida-Virumaal tööd siis, kui suurem osa maailmast vaatab kliimamuutusele kaasa aitavale fossiilsele ärile kui kuriteole inimsuse vastu."

Nõnda kirjutas aasta tagasi Põhjarannikus üks Reformierakonna juhtpoliitikuid Keit Pentus-Rosimannus. Samas loos tõi ta näiteks, et Saksamaal Ruhri piirkonnas annab söetööstuse saasteprobleemidega tegelemisest alguse saanud keskkonnatehnoloogia sektor koos uurimisinstituutide, ülikoolide ja selle valdkonna ettevõtetega tööd rohkem kui 100 000 inimesele. 

Pentus-Rosimannus seisis aasta tagasi õli eelrafineerimistehase rajamise vastu, mis oleks eeldanud Eesti riigilt ligikaudu 200 miljoni euro panustamist. "Kui valitsusel tõepoolest sügelevad peos üleliigsed 200 miljonit eurot maksumaksja raha, andku see juba praegu Ida-Virumaa põlevkivijärgse tuleviku ülesehitamise tarbeks siinsesse taristusse, haridusse või teadlastele," kirjutas ta. 

Juba läinud suvel sai selgeks, et seda tehast ei tule, kuna põlevkiviõli ja rafineeritud toodete hinnavahe ei tasu investeeringut. Oluline on täpsustada, et eelrafineerimistehas ja uus õlitehas, mille rajamise otsus on tehtud ja hanked juba väljakuulutatud, on kaks erinevat asja. 

Sellest nädalast saab Pentus-Rosimannusest üks ametisse asuva valitsuse võtmepersoone − rahandusminister. Muu hulgas on ta nüüd ametist tulenevalt ka Ida-Virumaa suurima tööandja Eesti Energia üldkoosoleku rollis. 

Uue võimuliidu koalitsioonileppes on palju ümmargust juttu sellest, et kavas on välja töötada ja rakendada tegevuskava õiglaseks üleminekuks, lisaks analüüsida toetamist ja toetada lisavahendite suunamist jne. Konkreetsust ei ole. 

Uuel valitsusel on igatahes nüüd kõik võimalused näidata, kuidas neil läheb "kogu võhm ja iga minut" sellele, kuidas saavad inimesed Ida-Virumaal tööd põlevkivijärgsel ajastul.  Ja samuti tasub teada anda, millal ja mille jaoks need "peos sügelevad 200 miljonit eurot", mis pärast eelrafineerimistehase rajamise loobumist alles jäid, Ida-Virumaale jõuavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles