Vambola Paavo: vanad ajad on tagasi

Vambola Paavo
Copy
Vambola Paavo, ajakirjanik
Vambola Paavo, ajakirjanik Foto: Erakogu

Süsteemitus vaktsineerimisel võimaldab segases olukorras anarhiat. Kuidas muidu seletada viimasel ajal avalikuks tulnud korruptiivseid juhtumeid, kus võrdsematest võrdsemad saavad vaktsiini väljaspool järjekorda? Kui Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Peep Talving väidab, et sotsiaalministeeriumi kantsleri Marika Priske vaktsineerimisel tehti kõik õigesti, siis saavadki ametnikud nagu vanasti veteranid järjekorras tuimalt ette trügida. Kas Marika Priske on eesliinitöötaja? Kas ta puutub iga päev kokku viirusesse nakatunutega? Pigem mitte, ta istub Tallinnas Gonsiori tänaval oma kabinetis.

Kantsleriproua on sündinud 1966. aasta sügisel ega kuulu vanuse poolest kindlasti mitte riskigruppi. Avalikkus ootab selgitust, kuna rahva õiglustunnet on riivatud. Kõrgetel ametnikel ja haiglatel on pressiesindajad ja meediajuhid, nende suust ei kuule juhtunu kohta silpigi. Kui keegi neist oleks teatanud, et kantsler vaktsineeriti, kuna ta kuulub terviseprobleemide poolest riskirühma, olnuks kõik okei. Haigused on delikaatsed isikuandmed. Seda aga polnud ja saimegi ärritava signaali. Paremaks ei muuda juhtunut seegi, kui Marika Priske kõike tagantjärele kahetseb, et haiglast tulnud kõne peale nõusoleku andis. Kantsler on avaliku elu tegelane ja kõrgendatud huviorbiidis. Oleks tulnud öelda otsustav "ei", aga kiusatus oli liiga suur. Samuti teadmine, et vahelejäämise risk on väike. Tagantjärele kahetsemine ja vabandamine ei paista head välja. Kui mina oleksin kantsler, astuksin kujunenud olukorras tagasi.

Millised teened olid konsulil Eesti ees, kui ta meediale kinnitas, et on vaktsineerimise ära teeninud? 

Omaette lugu on Ida-Viru keskhaiglas ilmsiks tulnu. Vene diplomaadi vaktsineerimine Eesti riigi ja maksumaksja raha eest on kurioosum ning ületab igasugused piirid. Millised teened olid konsulil Eesti ees, kui ta meediale kinnitas, et on vaktsineerimise ära teeninud? Kas võis olla, et mitmetele Ida-Viru keskhaigla töötajatele vormistati pikad Vene viisad ja selle eest küsiti sümboolset tasu? Vorst vorsti vastu. Vene külalislahkuse kombel tuli meditsiinipersonalile midagi vastu anda. Kiire käik Ivangorodi tax-free-poodi ja mõned paremad napsud kotti ning diplomaatilist numbrit kandnud sõiduk vuhiseski Ahtmesse. Haigla sisejuurdlus peab välja selgitama, kes oli see töötaja, kes informeeris konsulit esimest ja teist korda vaktsineerimise võimalusest. Siin ei saa olla juhuslikkust. Igast vaktsineerimisest peab jääma jälg ning see peab kajastuma ka digiloos. Kui vaktsineerimisel kasutati kellegi teise isikukoodi, on see kuritegu.

Lisaks haigla sisejuurdlusele peaksid asja vastu huvi tundma uurimisorganid. Ja Ida-Viru haigla juht peaks jama pärast küll vastutuse võtma. Omapoolse selgituse peaks andma välisministeerium. On diplomaadil tõesti võimalik lähteriigis suvalisse haiglasse sisse astuda ja saabki ennast väljaspool järjekorda vaktsineerida?

Ühes teises riigis ja ühiskonnas oli võimalik kommikarbi ning suitsuvorsti eest endale haiglakoht või arsti vastuvõtt kaubelda. Nüüd peaksid asjad käima teisiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles