JUHTKIRI Vaktsineerimine on võti normaalsusesse

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Maakonna turismiettevõtjaid ühendav Ida-Viru turismiklaster pöördus valitsuse poole ettepanekuga panna riik lähiajal täielikult lukku. Vajadust selleks näeb enamik klastri liikmeid, keda on kokku poolesaja ringis. 

Meie turismiettevõtete loogika on lihtne: praegu, kui turismihooaeg pole veel alanud, ei oleks aastataguse eriolukorra omadega sarnased sulgemismeetmed nii ränkade tagajärgedega, kui kardetakse olevat olukorras, kus pandeemia jätkuva vohamise tõttu lendab uperkuuti ka eelolev turismihooaeg. Tegelikult on ju suur osa turismist  juba praegugi lukus. Söögikohad on avatud, kuid ettevaatusest ja ka kaugtöö tõttu on kliente vähe, hotellid töötavad, ent inimesed ei reisi ja spaade sulgemine on minema peletanud ka puhkajad.

Muidugi on üks ettevõjate hirm seegi, et kui kliente pole, aga võimalus töötada on, pole riigilt loota toetusi. Seetõttu ongi üks nende tingimus, et sulgemisega peab kaasnema riigi tugi.  

Spetsialistide ennustused on mornid, sest juba praegu kuulub Eesti oma nakkustasemelt maailma tippu. Aga me näeme ka seda, et haigus ei liigu praegu mitte vanemaealiste, vaid just nooremate inimeste seas. Ja küsimus on selles, kuidas piirata noorte kontakte, kes ju kipuvad suhtlema, hoolimata avalike asutuste suletusest. 

Praegu käib võidujooks viirusega. Eks palju sõltub ka sellest, kui kiiresti me suudame vaktsineerida inimesi, et hullemat ära hoida. Valitsus on selle kohta välja öelnud vastuolulist infot: küll on räägitud massilisest vaktsineerimisest alates aprillist kuni sügiseni välja. Selge, et vaktsiinidefitsiidi ajastul on ka kõige targematel raske öelda välja konkreetseid kuupäevi, kuid praeguses olukorras on just kaitsepookimine saamas võtmeküsimuseks, kas ja kui kiiresti saame viirusest jagu ja normaalse elu juurde naasta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles