JUHTKIRI Haridusreform on vaid aja küsimus

Põhjarannik
Copy
Lüganuse kool.
Lüganuse kool. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kired lõid Lüganuse haridusreformi ümber sellise tulisusega lõõmama, et aja jooksul ununes aina enam eesmärk, miks see üldse ette võeti.

Olukord, kus vallas tegutseb viis kooli, aga õpilased mahuksid lähitulevikus ära ühte koolihoonesse ning praegune koolivõrk kurnab valla rahakotti, ei saa pikka aega kesta. Kuna ühinemislepingut ei avatud, sai enne valimisi ette võtta nn pehme reformi. Selle õnnestumisel poleks suletud ühtegi kooli, küll oleks need viidud ühtse juhtimise alla ning üheksaklassilisest Lüganuse koolist jäänuks alles algkool.

Üsna kiiresti sai ilmseks, et osal kogukonnast on ka pehmet reformi raske seedida. On selge, et nii vähe aega enne valimisi oli selle üritamine julge samm. Samas on pidevast võimuheitlusest räsitud Lüganuse vallas keeruline leida õiget aega, kus sedavõrd olulisi muutusi rahulikult kaaluda.

Nüüd on aeg maha võetud ja vähemalt järgmisel õppeaastal jätkub kõik vanaviisi. Samal ajal on selge, et lapsi ei ole valda kusagilt juurde tulemas. Kiretud arvud kõnelevad selget keelt: kui praegu on Lüganuse vallas võrreldes 15 aasta taguse ajaga ligi kaks korda vähem lapsi ja noori, siis aastaks 2030 jääb neid prognoosi järgi veel kolmandiku võrra vähemaks. Haridusvõrgu koomale tõmbamine on ainult aja küsimus.

Loodetavasti ei hangu reformiga käima tõmmatud arutelud. Kui ühinemislepingu takistus kaob, saab vaadata veel suuremat pilti ja otsustada, kas gümnaasiumihariduse pakkumine on vallale jõukohane või usaldatakse see riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles