JUHTKIRI Igakülgset toetust meile kõigile!

Põhjarannik
Copy
Suhkruvatt.
Suhkruvatt. Foto: Kuvatõmmis / Põhjarannik

Eelseisvate valimiste kampaania praeguses faasis pole enamik kandidaate avanud plaane, mida konkreetset nad võimule saades tahaksid korda saata.

Osa arvab, et valija peaks otsuse tegema tänavatele pandud suurte piltide põhjal, kus on nende näod reklaamibüroode arvutites tegelikkusest ebaloomulikult ilusamaks tuunitud.

Või näiteks selle põhjal, kes tasuta rohkem ja magusamat suhkruvatti jagab. Petlikud ja läilad on mõlemad lähenemisviisid.

Rääkimata sellest, et kaks seltskonda pidasid eelmisel laupäeval Jõhvi muusikaväljakul maha võistluse, kes tugevamini karjub ja teineteist segab. Sündmuskoht oli valitud hästi, filmimehe Kaljo Kiisa kuju juures. Tema üks tuntumaid filme on teatavasti "Hullumeelsus".

Osa valimisliite ja erakondi on jõudnud kirjutada kokku ka oma valimisprogrammi. Kahjuks kubisevad need tühjast üldsõnalisusest, mille üks levinumaid fraase on "toetame igakülgselt". Sisuliselt ei tähenda see midagi, ei anna valijale mingitki selgust ega kohusta ka kandideerijaid mitte millekski.

Õnneks on siiski selle mõttetu sõnavahu sisse vahel kirjutatud ka konkreetsemaid plaane. Aga vähe. Tegelikult võiksidki programmid eelkõige sellest koosneda. Olgu sisu vähem, aga lubadused konkreetsed ja veel parem, kui juures on ka ligikaudne elluviimise hind ja rahaallikas. See paneks ehk hoiduma ebareaalsete lubaduste kokkukuhjamisest. Samas ei tasu karta, kui midagi hiljem objektiivsetel põhjustel tegemata peaks jääma.

Konkreetsetest lubadustest on valijal eelistuse tegemisel kasu, ümmargusest jutust mitte mingisugust, nagu ka klantslikest plakatipiltidest või suhkruvatist, mis pealegi pole tervislik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles