JUHTKIRI Vaktsineerimise rindejoon

Põhjarannik
Copy
Ükski vaktsiin ei välista viirusega nakatumist, kuid vähendab oluliselt selle tõenäosust.
Ükski vaktsiin ei välista viirusega nakatumist, kuid vähendab oluliselt selle tõenäosust. Foto: Kristjan Teedema / Scanpix

Koroonaviirus on põhjustanud tohutut kahju inimeste tervisele, piiranud liikumisvabadust ja nõrgestanud majandust. 

Nagu sellest veel vähe, on ta suutnud lõhki lüüa ka ühiskonnad, kus ühel pool rindejoont on inimesed, kes saavad aru, et vaktsineerimine on kõige tõhusam vahend selle hullu viiruse ohjeldamiseks, ja teisel pool põhimõttelised vaktsineerimise vastased.

On selge, et valitsuse kehtestatavad uued piirangud löövad sel rindejoonel kired taas tugevamalt lõõmama. Vakstiinivastased löövad lärmi, kuna avalikele üritustele pääs muutub nendele piiratuks. Maskikandmisest hoidujate ja selle kohustuse täitmist tagavate inimeste vahel hakkavad tekkima teravad sõnavahetused ja ilmselt rüselusedki, kui näiteks poed keelduvad kaupa müümast inimestele, kes põhimõtteliselt maski ette ei pane.

Samas on ka arusaadav end vaktsineerinud inimeste meelepaha nende suhtes, kes põikpäiselt ja sisuliste argumentideta vaktsineerimisest hoiduvad. Nende vastutustundetu suhtumise pärast peavad kõik elama suurendatud ohus, koolilapsi ähvardab taas kaugõppele saatmine, haiglate töö on häiritud ja tavaelu normaliseerumine lükkub aina kaugemasse tulevikku. See ongi rindejoon, sest vaktsineerimisest hoidujad seavad ohtu enda ja teiste inimeste tervist ja ka elusid. 

Ükski vaktsiin ei välista viirusega nakatumist, kuid vähendab oluliselt selle tõenäosust. Samamoodi nagu juhiloa olemasolu ei anna 100protsendilist garantiid, et selle omaja ei satu liiklusõnnetusse. Ometigi tahame ja eeldame me kõik, et liikluses ei oleks juhiloata sõidukijuhte.

Kuni vaktsineerimata inimeste osakaal on jätkuvalt suur, ei ole pääsu neile piirangute seadmisest. Valitsus peab näitama nii otsustavust kui osavust sellel rindel rahulepinguni jõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles