JUHTKIRI Kas Jõhvi päästmine õnnestub?

Põhjarannik
Copy
Jõhvi vallavalitsuse hoone.
Jõhvi vallavalitsuse hoone. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ilmselt võisid nii mõnedki valijad segadusse sattuda, kui nägid valimiskampaania ajal Jõhvi kesklinnas plakateid, mis kutsusid üles Jõhvit päästma. See loosung kuulus lõpuks valimised võitnud valimisliidule Ühiselt Jõhvi Eest. Selle etteotsa asus Vallo Reimaa − peaaegu legendaarne Jõhvi omavalitsus- ja ühiskonnategelane, kes omal ajal andis suure panuse Jõhvi iseseisvumisjärgsesse ülesehitusse ning Virumaa keskuseks kujundamisse.

Reimaa asus siin taas poliitilist vankrit vedama ajal, kui tema omaaegne kätetöö oli kohalike poliitikute poolt sisuliselt lammutatud. Jõhvi pole enam piirkonnakeskus, ta on maha mänginud edumeelse ja areneva omavalitsuse staatuse ning viimastel aastatel figureeris laiema avalikkuse ees peamiselt poliitilisi veidrusi või järjekordseid paleepöördeid kajastavates uudistes.

Tänases Põhjarannikus ilmunud intervjuus ütleb Reimaa, et jõhvilaste suurim mure on piinlikkuse tunne oma kodukoha pärast. Sellega tuleb nõustuda ning kurvalt tõdeda, et sellise olukorra on põhjustanud inimesed, kes ju mitmed valimised järjest on aina lubanud Jõhvis kõike paremaks muuta. Tegelikkuses on aga siinsed võimupoliitikud tegelnud peamiselt oma isikliku heaolu kindlustamise või äri edendamise kui Jõhvi tegelike probleemidega. Kui poliitiku põhimure on see, kuidas konkurente pudrukatla juurest eemal hoida, siis ei olegi ju valla arendamiseks aega.

Nendel valimistel näitas Jõhvi valija, mida ja keda ta tegelikult võimu juurde tahab. Ehk on veel võimalik pöörata Jõhvi tagasi neile rööbastele, mis viivad mädasoost päikeselisele välule. Selleks peab aga uus võim tugevalt pingutama ning juurima välja korruptiivse mekiga poliitilise kultuuri, kus võimul olemiseks ostetakse hääli maksumaksja raha eest ning poliitikud käivad mõjutamas ametnikke. Loodetavasti on selle haiguse põdemine andnud Jõhvile nüüd piisavalt antikehi, hoidumaks edaspidi sellesse tõppe nakatumast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles