MIHHAIL TAMMEARU Valige hapnikumaski asemel vaktsiin

Mihhail Tammearu
Copy
Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonijuht Mihhail Tammearu.
Ida-Viru keskhaigla kommunikatsioonijuht Mihhail Tammearu. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Oleme jõudnud olukorda, kus koroonaosakondades olevate voodite täitumus on pea 100%. Arstid, õed ja hooldajad töötavad oma võimete piiril.

Kahjuks on COVID-19 haigestumus aktiivses tõusufaasis, mis võib meid varsti sundida plaanilist ravi piirama hakkama. Äärmiselt masendav on seegi, et ravipiirangud võivad mõjutada ka erakorralist arstiabi vajavaid patsiente, kes puutuvad paratamatult kokku väga pikkade ooteaegadega ja − mis veel hullem − teadmatusega, kas arstiabi üldse tuleb. Selle tagajärg saab olema väga nutune.

Vaktsineerida saab kuuel päeval nädalas

COVID-19 vastu saab Ahtme tervisemajas (Ilmajaama 14) vaktsineerida jätkuvalt kuuel päeval nädalas:

esmaspäevast neljapäevani kella 9-15,

reedel kella 12-18,

laupäeval kella 9-13.

Kasutatakse Comirnaty (endise nimega Pfizer) ja Moderna vaktsiine, mis on mõeldud vähemalt 12aastastele inimestele.

Haiglate seis on keerulisem kui eelmiste viiruslainete korral. Õdede puudus ei võimalda meil suurendada koroonaosakondades voodikohtade arvu. Eelmisel aastal meil selline võimalus oli, praegu on olukord halvenenud.

Mida see tähendab? Eelkõige seda, et edasi on ainus võimalus koroonapatsiente vastu võtta piirata arstiabi saadavust teistes osakondades.

"Mittevaktsineerimine on minu valik," kostab muret tekitava sagedusega tänavatel möödujatelt, poekülastajatelt, ajaviitekohtades käijatelt... Sellist valikut tehes paneme arstid olukorda, kus nemad peavad valima, kes ellu jääb. Ükski meist ei taha seda valikut, kuid see risk võib lähiajal realiseeruda.

Valus on kuulda, kuidas vaevalt rääkida suutvad raskes seisundis tõsise kopsukahjustusega koroonapatsiendid üritavad kõigest jõust, mis neil järele on jäänud, vaktsiini küsida. Sel hetkel ei ole vaktsiin enam vajalik, sealt algab võidujooks ajaga.

Lastes ennast vaktsineerida, annad paljudele teistele võimaluse kriitilises situatsioonis ellu jääda. COVID ei kao kuskile. See tuli, et jääda. Meie eesmärk on uue reaalsusega kohaneda ning ennast ja teisi kaitsta. Kahtlemata on see suur väljakutse, aga koos saame me paremini hakkama. Viiruse ohjeldamine algab meist endist.

"Ajalooliselt on välja kujunenud nii, et ulatuslikku epideemiat saab seljatada ainult suurvaktsineerimise teel. Muid valikuid meil tänapäeval ei ole," ütles infektsioonikontrolli teenistuse direktor dr Natalia Nikitina.

Olgem vastutustundlikud ja aidakem haiglatel toimida. Haiglate eesmärk on ravida kõiki patsiente, kes haiglaravi vajavad. Me tahame seda võimalust säilitada. Peame tegutsema ennetavalt, kuna meie võimuses on kõige kurvemad tagajärjed ära hoida.

Vaktsineerimisvõimalus on Ahtme tervisemajas kuuel päeval nädalas. Kaitsepookimine vaktsineerimiskabinetis on kindlaim ennetav meede. Valus on kuulda, kuidas vaevalt rääkida suutvad raskes seisundis tõsise kopsukahjustusega koroonapatsiendid üritavad kõigest jõust, mis neil järele on jäänud, vaktsiini küsida. Sel hetkel ei ole vaktsiin enam vajalik, sealt algab võidujooks ajaga.

Teame, et paljusid inimesi teeb murelikuks see, et ka vaktsineeritud inimesed võivad haigestuda. Jah, nad võivad haigestuda. Siin on olulisem teadmine, et vaktsiiniga kaitstud põevad haigust kergelt ja haiglaravi üldjuhul ei vaja. Vaktsineeritud inimesed satuvad haiglasse väga harva, enamikul juhtudel kaasuvate ja krooniliste haigustega.

Usaldagem teadlasi ja teadust, kuulakem arstide soovitusi, olgem teiste inimeste suhtes vastutustundlikud. Südame järgi otsuseid tehes ärgem unustagem ka kopsude peale mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles