JUHTKIRI Volikogu justkui ööklubi

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve volikogu istung.
Kohtla-Järve volikogu istung. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pärast valimisi kujunenud Kohtla-Järve poliitiline maastik on justkui sähviva valgusega lavatossu täis ööklubi, kus paarid ja grupid tekivad ja lagunevad kiiremini, kui üks tantsupala lõpuni jõuab kõlada.

Seda, et Keskerakonna vastu moodustunud neljaliikmeline ühisrinne varem või hiljem laguneb, polnud keeruline ette näha. Üllatav ehk vaid, et see ei kestnud isegi kümmet päeva.

Kohtla-Järvel on tegelikult kordumas sama stsenaarium nagu 2002. aastal. Ka tollal oli kõigil ülejäänud jõududel Keskerakonna üle vaid ühekohaline ülekaal volikogus. Osapooled kirjutasid nagu nüüdki alla koalitsioonilepingule, aga kui jõudis kätte esimene istung, oli Keskerakond vajalikud hääled teisest leerist endale õngitsenud.

On üsna selge, et ilma Keskerakonnata, kes sai valimistel ligemale poolte hääletamas käinute toetuse, on uut püsivat linnavõimu kokku panna üsna raske, kui mitte võimatu. Ka siis, kui praegune kolmikliit peaks püsima jääma, milles samuti väga kindel olla ei saa, tuleb arvestada, et volikogusse tekib üle paljude aastate tugev opositsioon.

Võimalik, et praegu, mil on käsil uue linnavalitsuse moodustamine, oleks põhjust pidada avalikke konsultatsioone kõigi volikogus esindatud huvipoolte vahel selle üle, milline uus võim Kohtla-Järve linnale ja tema tulevikule kõige parem oleks. Siis tekiks ehk laiapõhjaline võim. See aeg, kus üksikutele huvigruppidele sobivat Kohtla-Järve võimu traageldatakse kokku Peipsi ääres ühes suvilas, peaks jääma minevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles