Fikseeritud elektri hind lubab rahulikuks jääda

Jüri Utt
, pensionil energeetik
Copy
Foto: Margus Ansu / Postimees

Ajal, mil Eestile avanes põhjamaade elektriturg, sai elektrienergia eest maksmiseks valida mitme võimaluse vahel. Võis täielikult osta börsihinnaga, osaliselt börsihinnaga, aga ka fikseeritud hinnaga, mis ei sõltu turuhinnast.

Turuhinnad olid algul madalamad kui kindel hind. Oli olukordi, kus turuhind oli nullilähedane. Peale elektrienergia hinna maksame veel tasu elektrienergia kohaletoimetamise eest, käibemaksu, taastuvenergiatasu ning aktsiisi. Need tasud sõltuvad peaaegu täielikult riigis kehtestatud normidest.

Me maksame tarbitud elektrienergia eest tasu, milles elektrienergia hind moodustab ainult ühe kolmandiku. Need andmed põhinevad viimaste aastate statistilistel näitajatel. 2021. aasta viimases kvartalis on elektri turuhinnad muutunud väga kõrgeteks, on olnud tunde, kus ühe kilovatt-tunni hind on ulatunud peaaegu ühe euroni. Kodutarbijad, kes sõlmisid lepingu püsitasu põhiselt, maksid elektrituru avanemisel mõne sendi kWh eest rohkem kui elektri turuhindadega ostjad. Selle aasta detsembris tegid elektri turuhinnad tohutuid hüppeid.

Inglastel olevat selline ütlemine: ma pole nii rikas, et osta odavaid asju. Kindla hinnaga tasumisel elektrienergia eest maksan vahel mõne sendi rohkem kui turuhinnaga tasumisel. Hinnapaketi valimisel aitas minu puhul kaasa ka ligi viiekümneaastane kogemus tegutsemisel energeetika valdkonnas. Oma mõju on vist ka iseloomu konservatiivsusel. Kindel tasu elektrienergia eest lubab rahulikuks jääda ka turuhindade suurte kõikumiste korral.

Elektrienergiaga varustamisel hinnatakse paljudel juhtudel olukorda kolme näitaja alusel: töökindlus, loodushoid ja hind. Loetakse, et kõige parem on olukord, kus need näitajad on enam-vähem võrdsed. Võiks öelda, et meil on kõige suurem osakaal hinnal. Töökindluse osal pole ka eriti viga, kahjuks loodushoiu osa on kõige väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles