JUHTKIRI ⟩ Koroonasse nakatumise ajagraafikut koostada ei saa

Põhjarannik
Copy
Koroonaviiruse tõttu eneseisolatsiooni jäänud töötajatele on üha keerulisema asendajaid leida.
Koroonaviiruse tõttu eneseisolatsiooni jäänud töötajatele on üha keerulisema asendajaid leida. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Koroonaviiruse levikuga on praegu tekkinud vastuoluline olukord, kus ühelt poolt suureneb haigestumine välgukiirusel, aga samal ajal oodatakse avalikkuses piirangute lõdvendamist, sellele soovile järele andmises püüavad erakonnad poliitilisi plusspunkte teenida.

Kui Ida-Virumaa oli pikka aega üks väiksema nakatumisega piirkondi Eestis, siis viimastel nädalatel on omikrontüvi haigevoodisse ja karantiini viinud tuhandeid idavirulasi. Valdav osa vaktsineeritutest põeb omikrontüve õnneks kergemalt. Haiglate koormus  pole veel nii suur kui kõige kriitilisemal ajal aasta tagasi, kuid see on hakanud taas kasvama. 

Praeguse suure laine tagajärjeks on ikkagi hulga koolide minek taas distantsõppele. Paljud ettevõtted ja asutused on suurtes raskustes, kuidas asendada vähemalt kümneks päevaks rivist langenud töötajaid. Jääb üle vaid loota, et nakatumine ei taba korraga kõiki valdkondi ja spetsialiste. Samas on selge, et haigeks jäämise ajagraafikut ei ole võimalik koostada.

Kõik inimesed saavad viiruse leviku piiramisse panustada: vähendada kontakte, kanda maski, desifintseerida käsi, pidada kinni isolatsioonireeglitest. Kuid samal ajal on põhjust oodata ka valitsuselt selgemaid sõnumeid ja plaane, kuidas uues olukorras tegutseda, et praegune nakatumise laine igapäevast elutegevust ühel hetkel taas ära ei halvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles