YANA TOOM ⟩ Kas tahame muuta vene koolid suureks Potjomkini külaks?

Yana Toom
Copy
Yana Toom,  Euroopa Parlamendi saadik, Keskerakond
Yana Toom, Euroopa Parlamendi saadik, Keskerakond Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kas just suveteater, valimiskampaania või päris läbirääkimised, aga koalitsioonikõnelused on kahtlemata selle suve sisepoliitiline teema number kaks. Sest teema number üks on jätkuvalt vene hariduse tulevik. Või pigem selle äravõtmine.

Minu seisukoht selles küsimuses on teada ega ole aastatega muutunud. Enamgi veel − oleksin ma Mang või mõni teine selgeltnägija, saaksin uhkustada sellega, et 10-11 aastat tagasi tehtud prognoosidega panin täppi. Tuletan meelde: vene koolid pole üleminekuks valmis ja kurikuulus 60:40 ei kanna vilja. Me saame endale suure Potjomkini küla.

"Aga oli ju aega!" karjatab lugeja. "Miks nad siis keelt ära ei õppinud?" See, head inimesed, ei puutu asjasse − selleks, et õpetada keelt, peab oskama palju rohkemat kui eesti keelt tasemel C1. Sest eesti keele õpetaja − nagu iga teinegi − on eriala. Ja kui homme ilmub teie lapse klassi ette füüsiku asemel käsitööõpetaja, kes just hiljuti läbis füüsika kiirkursused, toob see ilmselt kaasa suure pahameelelaine. Kas vene koolis on mütsiga löömine OK?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles