JUHTKIRI ⟩ Aeg hakata rääkima ka maksutõusudest

Põhjarannik
Copy
Palganõudmise pikett.
Palganõudmise pikett. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ilmselt ei näe me seda, kuidas riigikogusse pürgivad erakonnad hakkavad valimiskampaanias üksteist üle trumpama selles osas, kes rohkem käibemaksu või tulumaksu tõstab, kuid samas on ka üsna selge, et maksutõusudest ei ole pääsu.

Tänavu suvel sündis uus võimuliit suuresti tänu sellele, et lubaduste nimekirja läksid pärast vaidlusi kõigi kolme osapoole helded soovid. Need on sisuliselt riigi varem planeerimata kulutused, milleks raha pole kõrvale pandud. Poliitikute levinumaid fraase on: "Selleks tuleb raha leida..."

Raha "leidmiseks" väga palju võimalusi pole. Üks oleks enneolematult suur majanduskasv koos maksutulude suure ülelaekumisega. Teiseks saab kulutusi ringi tõsta, mis tähendab, et kelleltki või milleltki saab planeeritud raha ära võtta. Küsimus on, kellelt? Kolmas tee on võtta uusi laene, aga üldiselt on tavaks teha seda investeeringute jaoks, mitte püsikulude katmiseks. Neljas võimalus on maksutõus, mis ongi praegusi riigi rahavajadusi nähes üks reaalsemaid teid.

Riigi kaitsekulutusi tuleb tõsta. Energiakulud lähiaastatel ei lange. Suure inflatsiooniga sammu pidamiseks tuleb riigil rohkem kulutada ka riigilt palka saavate inimeste töötasudele. Valimistel tahavad kõik erakonnad valijatele pakkuda uusi kompvekke, mis kõik maksavad.

Seda kõike arvestades ongi tähtis, et erakonnad räägiksid enne valimisi ausalt ka sellest, mil moel nad kavatsevad katta riigi üha kasvavaid kulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles