JUHTKIRI ⟩ Kas Kohtla-Järve volikogu on veel teovõimeline?

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve volikogu istungil kuuluvad linnapea Toomas Naela volikogu aseesimees Maria Merkulova (vasakul) ja volikogu esimees Tiit Lillemets, kes mõlemad said kahtlustuse korruptsioonikuriteos. Pildil on ka volikogu kantselei juhataja Maria Timofejeva, kes ei ole korruptsioonijuhtumitega seotud.
Kohtla-Järve volikogu istungil kuuluvad linnapea Toomas Naela volikogu aseesimees Maria Merkulova (vasakul) ja volikogu esimees Tiit Lillemets, kes mõlemad said kahtlustuse korruptsioonikuriteos. Pildil on ka volikogu kantselei juhataja Maria Timofejeva, kes ei ole korruptsioonijuhtumitega seotud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pärast seda, kui ligemale kümme Kohtla-Järve linnavõimu tegelast, kelle seas on nii volikogu juhid, mitmed volikogu liikmed kui ka mitu abilinnapead, on saanud kahtlustuse korruptsioonikuriteos, pole küsimus ainult linnavalitsuse tagasiastumises, vaid ka selles, kas volikogu praegune koosseis on üldse teovõimeline.

Aasta tagasi toimunud valimiste järel jäi Kohtla-Järve koalitsioon moodustamata. Sisulisi otsuseid hakkas tegema seltskond saadikuid, kelle puhul oli avalik saladus, et suurem osa olulisemaid otsuseid on kooskõlastatud kommunaalärimees Nikolai Ossipenkoga, kellele on nüüd taas kord esitatud kahtlustus korruptsioonikuritegudes.

Kahtlust äratavad tehingud, ametikohtade jagamised ja äravõtmised on avalikkuses olnud kõneaineks juba pikemat aega. Aga suurem osa volikogu liikmetest − ka need, keda politsei seekord kinni ei pidanud ja kes kahtlustust ei saanud − on oma hääletustega sellisele poliitikale oma vaikiva nõusoleku andnud.

Kuidas on võimalik sellises olukorras edasi minna? Eriti küüniline ja linna mainet laastav oleks, kui kahtlustuse saanud tegelased leiaksid, et seni, kuni kohus ei ole neid süüdi mõistnud, ei ole neil mingit põhjust end taandada linnavalitsusest, volikogust, linnaasutuste kohtadelt nõukogudes.

Teisest küljest, kas toimunut arvestades leidub volikogus piisavalt vastutustundlikke ja ausaid inimesi, kes tahaksid ning suudaksid kokku panna uue võimuliidu? Eesti suuruselt viienda linna juhtimine on halvatud, aga linna ei saa talve tuleku eel juhtimiseta jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles