JUHTKIRI ⟩ Kehv tervis ei pruugi olla enam argument

Põhjarannik
Copy
Foto: arhiiv

Kui kommunaalärimees ja kohalik poliitiline niiditõmbaja Nikolai Ossipenko 2014. aastal kohtu alt pääses, oli paljude inimeste pettumus suur. Toonase süüdistuse järgi oli ärimees tasku pannud ligi miljon eurot Kohtla-Järve maksumaksja raha. Kriminaalset tulu olid tal aidanud teenida aga endised Kohtla-Järve linnajuhid, kes lõpuks ka süüdi mõisteti.

Ossipenko pääses, sest advokaat lõi lauale tõendid, mis väitsid, et ärimees on parandamatult haige ja ei pruugi olla võimeline kohtupidamises osalema.

Kõik järgnevad aastad on Ossipenko olnud väga tegus ning põhjustanud küsimusi selle kohta, kuidas ta kaheksa aastat tagasi polnud võimeline oma tervise tõttu kohtus olema, aga samas suudab juhtida oma jäätme- ja teehooldusfirmasid, tagatipuks tõmmata niite Jõhvi ja Kohtla-Järve volikogus.

Ega Jõhvi inimestel pole meelest läinud, missugust poliitilist tulevärki Ossipenko ja Repinski siin mõned aastad tagasi korraldasid. Valijate pahameel väljendus aasta tagasi toimunud valimistel, kus nii Ossipenko kui Keskerakonna nimekiri hävitavalt lüüa said. Kuid ärimees kompenseeris selle ebaõnne, tulles võimule naaberlinnas Kohtla-Järvel, kus tal ametlikult oli volikogus vaid kaks häält.

See, et Tartu ringkonnakohus saatis neljapäeval Ossipenko ikkagi vanglasse, leides, et tema vabadussejätmisel ei saa tervislik seisund olla piisav argument, on oluline märk. Sest siiani jäi mulje, et kehv tervis annab Eesti õigusruumis vastutusele võtmise eest automaatse kaitse. Kohus asus seisukohale, et vanglasolek ei ohusta Ossipenko tervist. Ja see on oluline paradigma muutus, kui ka riigikohus sellega nõustub. Pärast koroonapandeemiat on aga Eesti kohtutes suisa tavapäraseks saanud videoistungite pidamine, mis tähendab, et edaspidi ei pruugi füüsiline tervis olla takistuseks ka kohtuprotsessidel osalemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles