JUHTKIRI Mida küsida Ida-Virumaal riigikogu kandidaatidelt?

Põhjarannik
Copy
Keskerkonna valimisplakat 2019. aasta riigikogu valimiste perioodil.
Keskerkonna valimisplakat 2019. aasta riigikogu valimiste perioodil. Foto: Peeter Lilleväli

Tänasest Põhjarannikust saab lugeda sellest, kuidas erakonnad valmistuvad riigikogu valimislahinguteks Ida-Virumaal. Siin on uusi nägusid, aga ka vanu kogenud tegijaid.

Valimisteni jäänud ligi kolme kuu jooksul saab olema põnev jälgida, missuguste sõnumite ja lubadustega tulevad erakonnad välja Ida-Virumaal, sest just siin võimenduvad paljud probleemid, millega Eestil tuleb lähiaastatel kokku puutuda.

Kas õiglaseks üleminekuks keskkonnasäästlikumale majandamisele on Ida-Virumaale eraldatav 354 miljonit eurot piisav summa ja kuidas seda kulutada, et positiivne mõju oleks maksimaalne?

Kuidas õnnestub üleminek eestikeelsele haridusele olukorras, kus me pole 30 aasta jooksul suutnud sättida oma haridussüsteemi nii, et vene koolidest ei tuleks noori, kes riigikeelt ei valda?

Missugused valikud on meie põlevkivitööstusel pärast seda, kui olime juba selle sulgemise lävel, kuid Venemaa sõda Ukrainas ja üldine energiakriis on tänaseks kõik kaardid segi löönud?

Kas Ida-Virumaa suurtel omavalitsustel nagu Narva ja Kohtla-Järve õnnestub lõpuks muuta siin aastakümneid praktiseeritud jaga-ja-valitse-põhimõttel valitsemisstiili, mille üheks osaks on olnud korruptsioon ja onupojapoliitika? Ja mida erakonnad selle heaks omalt poolt teha lubavad?

Kuidas peatada noorte äravool maakonnast ning millega meelitada siia inimesi elama teistest piirkondadest?

Need on vaid mõned küsimused, mida valijatel tasub küsida kandidaatidelt, kes järgneva kolme kuu jooksul meile lubadusi tulevad jagama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles