JUHTKIRI Kes on süüdi? Ikka teised

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve volikogu istung.
Kohtla-Järve volikogu istung. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Esmaspäeval esitas Kohtla-Järve linnavalitsuse finantsjuht Elina Visk linnavolikogu liikmetele üsna trööstitu pildi linna rahalisest olukorrast.

Tänavuses eelarves oli õhku 1,3 miljonit eurot, eelarvestrateegias üle kahe miljoni, järgmise aasta eelarve esialgne kavand on miinuses 13 miljoni euroga. Linna laenukoormus on nii kõrge, et varasemate laenude tagasimaksmiseks tuleb võtta uusi laene olukorras, kus intressid kallinevad kordades. Kulutusi tuleb kärpida, suurest osast soovitud investeeringutest tuleb loobuda. Tagatipuks ei võimalda ka linnavalitsuses kasutuses olev raamatupidamissüsteem saada adekvaatset ülevaadet linna tuludest ja kuludest. Eelarvega seotud eelnõude menetlemine on takerdunud.

Saadikud kuulasid mornil ilmel. Samas ei tohiks need sõnumid neile kuidagi üllatusena tulla. Suurem osa volikogu liikmetest on ju palju aastaid olnud ise võimul ja võtnud vastu nii eelarveid kui ka tõstnud käe järjekordsete laenuotsuste puhul. Enamik nendest on ka praeguse mitteametliku [arusaamatu, miks nad seda tunnistada ei taha] võimukoalitsiooni liikmed, nagu nad olid seda ka enne korruptsiooniskandaali puhkemist.

Nii nagu pole korruptsioonikuritegudes kahtlustatavad saadikud leidnud, et nad oleks midagi valesti teinud, ei tunnista võimul olevad saadikud ka linna finantskrahhi äärele juhtimises oma vigu. Pigem räägitakse vandenõudest, süüdistatakse ebamääraselt kedagi, opositsiooni liikmeid, meediat ja keda iganes, aga ainult mitte ennast. Sellise suhtumisega on vähe lootust, et midagi võiks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles