JUHTKIRI Kauplemine tankialuse maa ümber

Põhjarannik
Copy
Narva tankimonumendi teisaldamine mullu augustis.
Narva tankimonumendi teisaldamine mullu augustis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva tankimonumendi teisaldamisest valitsuse poolt on möödas juba üle seitsme kuu, kuid teema pole Narva linna ja riigi vahel lõplikult ära klatitud.

Pärast tanki äraviimist teatas riik, et see kinnistu on parim, kuhu rajada drooniseirejaam, ning tegi Narvale ettepaneku see paari tuhande euro eest riigile müüa. Narva soovis algul teha vahetuskaupa, et saada vastutasuks riigi maad linna piires, kuid riik sellega ei nõustunud.

Nüüd käib Narva võimukoridorides juba mitu kuud riigi pakkumise "menetlemine" ehk ilmselt üsna teadlik kummivenitamine, sest nagu ütleb linnapea Katri Raik, on tankiga seonduv linnas siiani tundlik teema. Lihtsam on jätta riigi otsustada: kui viisid vägisi tanki, siis võtku ka vägisi maa.

Narva linnavõim oleks otsustamisel ilmselt aktiivsem, kui saaks riigilt selle krundi eest mitu korda rohkem vastu, sest siis oleks linnaelanikele hõlpsam selgitada tankikrundi vabatahtlikku loovutamist. Tundub aga, et riigil pole huvi selles küsimuses mingeid kompromisse teha, ja nii ongi mõlema poole jaoks praeguses olukorras ainumõeldav variant kinnistu sundvõõrandamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles