TÄNAVAKÜSITLUS ⟩ Kas Ida-Virumaale on vaja uusi põlevkivikaevandusi?

Põhjarannik
Copy
Estonia kaevandus.
Estonia kaevandus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Majandus- ja taristuministri Riina Sikkuti arvates oleks rohepöörde ajal uute põlevkivikaevanduste avamine kummaline ja selle asemel tuleks paremini kasutada olemasolevaid ressursse.

Foto: Peeter Lilleväli

Ainar Varinurm, muuseumidirektor:

Ma ei oska kindlalt öelda. Seda teemat arutatakse praegu väga emotsionaalselt, aga mulle tundub, et ühekülgselt. Tuleb hoolikalt mõelda, mis meie riigile kasulikum oleks. Praegu ütleksin, et tänapäeval on elu ilma keemiata võimatu, seetõttu võib põlevkivitööstus tulevikus veelgi olulisemaks muutuda.

Foto: Peeter Lilleväli

Viktor Šelepin, pensionär:

Et meie majandus oleks heal tasemel ning teenitud raha vastaks inimeste vajadustele, on uusi kaevandusi muidugi vaja. Ma ise töötasin kolmkümmend aastat maa all. See on raske, kuid põlevkivi ei ole ainult energiaressurss − sellest saab valmistada ka mitmesuguseid tooteid. See toob kasu kogu piirkonnale − töökohti on ju väga vaja.

Foto: Peeter Lilleväli

Svetlana Puhhova, iluvaldkonna töötaja:

Loomulikult on vaja, sest need tähendavad eelkõige uusi töökohti. Vanad kaevandused pannakse kinni, nende järel suletakse VKG − meile jäävad vaid surnud linnad... Uusi kaevandusi tuleks rajada küll, järgides seejuures maksimaalselt keskkonnahoiu põhimõtteid − arvan, et tänapäeva tehnoloogiaid rakendades on see võimalik.

Foto: Peeter Lilleväli

Vassili Streletski, ettevõtja:

Kindlasti on vaja. Meie piirkond on sellele tööstusvaldkonnale üles ehitatud ja ühtegi teist alternatiivi idavirulaste elu paremaks muuta mina ei näe. Kogu Ida-Virumaa püsib põlevkivitootmisel.

Foto: Peeter Lilleväli

Oleg Kuznetsov, aktivist Alutaguselt:

On küll. Esiteks tähendab see tuhandeid töökohti. Teiseks ei tekita tänapäevased kaevandused nii suuri keskkonnaprobleeme nagu vanad. Kolmandaks on see üks väike osa Eesti tööstusest ja majandusest, mis toob kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles