Tuuleenergiast on kasu oluliselt rohkem kui kahju

Jüri Utt
Copy
Jüri Utt, pensionil energeetik
Jüri Utt, pensionil energeetik Foto: SDE

Elektrienergiat soovitatakse toota üha enam taastuvatest energiaallikatest.

Kümmekond aastat paigaldati meil tuulegeneraatoreid (moodsa sõnaga tuugeneid) aastas küllalt palju, jõuti koguvõimsuseni 300 MW kanti. See moodustas juba peaaegu seitsmendiku tarbitavast võimsusest. Kahjuks siis tekkis seisak, viimaste aastate jooksul on tuugenite paigaldamine peaaegu lõppenud. Näiteks oli paigaldatud tuugenite netovõimsus kümmekond aastat tagasi umbes 300 MW, nüüd umbes 330 MW. Seisaku põhjuseks on olnud pikad vaidlused eri ametite ja firmade vahel. Ilmselt sai valitsusel nendest kemplemistest villand ja pandi jõuliselt asi paika ning nüüd lisandub vahest aasta-poolteise jooksul umbes 250 MW uusi võimsusi.

Tuugenite paigaldamise vastu on nii mitmelgi juhul ka inimesed. Ja põhjusi on ka erinevaid: lindude hukkumine tuugenite tiivikutega kohtumisel, müra, rikutakse loodusvaateid, piirangud tuulikute rajamisele maaomaniku alale jne.

Kuid võrreldes traditsiooniliste elektrijaamadega pakub tuuleenergia keskkonnaalaseid eeliseid, näiteks puuduvad NOx- ehk ohtlike lämmastikuühendite heitmed, mis mõjuvad tervisele ja põhjustavad kasvuhoonegaasidest tingitud soojenemist; puuduvad teised õhu saasteaineid, nagu vääveldioksiid (happevihma põhjustaja), ning osakesed, millel on vähki põhjustav toime ning kahjulik mõju inimeste tervisele; käitamise ajal ei kasutata vett; kütuse kaevandamine elektrienergia saamiseks puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles