JUHTKIRI Turismiettevõtted tule all

Põhjarannik
Copy
Turisid Sinimäe vaatetorni juures.
Turisid Sinimäe vaatetorni juures. Foto: Ilja Smirnov

Turismiettevõtted on olnud löögi all juba paar viimast aastat. Enne seda oli valdkonnas pidev kasv, Ida-Virumaa turismiedendajad said igal aastal õõnsalt raporteerida, kuidas nii sise- kui välisturistide arv aina kasvab.

Siis tuli COVID-19 oma piirangutega, mis vahepeal sundis majutus-, toitlustus- ja muud teenindussektorit suisa uksi sulgema. Valitsus küll püüdis seda riigieelarvest kompenseerida, kuid sellest jätkus vaevalt ellujäämiseks. Siis tulid Ukraina sõda koos sanktsioonidega ning energiakriis, mis viis meie kõigi igapäevakulud järsult üles.

Ida-Virumaa turismiettevõtjaid lõi Ukraina sõda ehk teistest piirkondadest valusamalt just seetõttu, et paljuski asukohast tulenevalt oli Vene turistide osakaal siin märkimisväärne. See kasvas viimastel aastatel neljandikuni ning oli paljuski aastatepikkuse müügitöö tulemus. Nüüd on see nullis. Pärast sõja algust ja Venemaa turu kadumist hakkas siinne turismiklaster Soome poole vaatama. Kuid nüüd, mil uus valitsuskoalitsioon teatas, et kavandab majutusasutustele rakendatavat käibemaksumäära tõsta seniselt 9 protsendilt 22ni, ütlevad ettevõtjad, et see tähendab neile konkurentsivõime kadu.

Uus regionaalminister Madis Kallas ütles teisipäeval ETV saates "Esimene stuudio", et mõistab ettevõtjate muret ja valitsus püüab teha kõik, et maksutõusust tulenev hoop ei tuleks ränk. Loodetavasti saab valitsus aru, et turismisektor on keskustevälistes piirkondades üks olulisi harusid, mis aitab seal töökohti, aga sellega ka elu säilitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles