JUHTKIRI Kohtla-Järve aasta ehitus vajab läbipaistvust

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve Kesklinna kooli ehitus jõudis sarikapeoni tänavu jaanuaris.
Kohtla-Järve Kesklinna kooli ehitus jõudis sarikapeoni tänavu jaanuaris. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

On arusaadav, et praegusel ajal on iga suurem ehitus kõva katsumus nii tellijale kui ka ehitajale. Olukorras, kus materjalide hinnad kallinevad pidevalt ja ka tarned on häritud, tuleb pidevalt võtta vastu halbu uudiseid ja teha keerulisi valikuid.

Kohtla-Järvel Pärna ja Vahtra tänavale kerkiva Kesklinna põhikooli uue maja rajamine ei ole selle poolest erand. See ehitus kujuneb esialgu arvatust kallimaks, nagu läks ka näiteks selle aasta alguses valminud Jõhvi põhikooliga. Mõlema koolimaja ehitust aitavad rahastada nii Euroopa Liit kui ka Eesti riik. Kuid ehituse kallinemine võrreldes esialgu plaanituga jääb valdavas osas kohalike omavalitsuste kanda. See tähendab, et vaba raha jääb vähemaks ja muudele plaanidele tuleb kriips peale tõmmata. Jõhvi pidi näiteks seetõttu muu hulgas loobuma jalgpallihalli rajamisest.

Kohtla-Järve Kesklinna põhikooli puhul tekitavad lisaks ehitushinna tõusule peavalu aga ka väidetavad finantskorrektsioonid riigi poolt. See tähendab lihtsustatult öeldes, et mingitel lepingust tulenevatel põhjustel kavatseb riik oma rahalist panust vähendada, mis paneb niigi suurte raskuste ja valusate lõigetega viimasel hetkel tasakaalu aetud linnaeelarvele veel ühe ränga põntsu. See on suur löök, kui kaks miljonit eurot, millega on arvestatud, jääb riigilt tulemata.

Esialgu on selle ümber palju ebaselgust. Isegi volikogu hariduskomisjoni liikmed ei saanud hiljutisel istungil eriti aru, millal siis koolimaja valmib ja kui palju see linnalt lõpuks raha nõuab.

Selle kohta, miks selle koolimaja ehitusega nii palju segadust on, ei saa etteheiteid teha vaid kaks ja pool kuud ametis olnud praegusele linnavalitsusele. Küll aga tuleb neil linna kõige kallima objekti ehituse tagamaid ja tegelikku olukorda avameelselt selgitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles