VASTUKAJA Kohtla-Järve eelarves tekkinud augud tahetakse täita laste arvelt

Raissa Baženova
, OÜ Õppekeskus Intellekt juhatuse liige
Copy
Õppekeskuse Intellekt teenust pakutakse nii Kohtla-Järvel kui Tallinnas.
Õppekeskuse Intellekt teenust pakutakse nii Kohtla-Järvel kui Tallinnas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve linn ostab OÜ-lt Õppekeskus Intellekt eralasteaia Mesimumm teenust. Lepingu punkti 3.2.4 alusel on ühe lapse ülalpidamiskulu arvestuse aluseks eralasteaias linna keskmine kulu, sama kui ühe lapse ülalpidamiskulu munitsipaallasteaias. See tähendab, et linna kõikide lasteaedade kuluartiklid summeeritakse ja jagatakse laste arvuga. Maksumus kinnitatakse Kohtla-Järve linnavalitsuse istungil.

2022. aasta jaanuaris oli see summa 6270 eurot aastas. Kõik kulud lasteaedade ülalpidamiseks nii 2022. kui 2023. aastal on avalikkusele kättesaadavad. Aastakulud kasvasid ca 10%. Teame, et suurenenud on kommunaalmaksed, miinimumpalk jne. Olime väga üllatunud, kui 2023. aasta jaanuaris saime linnavalitsuselt otsuse, kus keskmine kohamaksumus oli täpselt sama suur kui aasta tagasi, st 6270 eurot. Oli ilmselge, et see ei ole õige. Lihtsate arvutuste põhjal esitasime nõude lasteaia kolme kuu ülalpidamiskulude kohta.

Meedias jagati infot, mida andis aasta jooksul linnavalitsuse finantsteenistus (algul oli linna eelarvest puudu üks miljon, seejärel kuus miljonit, pärast aga üheksateist või seitseteist, siis äkki raha leiti) − selline lihtne miljonitega žongleerimine on vähemalt kummaline. Mulle kui maksumaksjale pole siiani selge, mis seal tegelikult toimus.

Linnavalitsuselt saadud vastusest ei selgunud midagi. Õppekeskus Intellekt jätkab laste huvide kaitsmist. Sooviksin lisada, et Õppekeskus Intellekt ühendab endas kvalifikatsiooni tõstmise keskuse, keelekeskuse, erakooli ja eralasteaia. Õppekeskuse Intellekt teenust pakutakse nii Kohtla-Järvel kui Tallinnas.

Erakool Intellekt on tegutsenud ligi 30 aastat ja eralasteaed Mesimumm üle 20 aasta. Sel õppeaastal õpib koolis 170 last ja lasteaias 80 last. Eestis on väga vähe õppeasutusi, mis tagaksid järjepidevuse lasteaia ja kooli vahel. See on väga oluline eripära, mille tõi eelmisel aastal riikliku järelevalve käigus välja ka haridusministeerium.

Pean oluliseks seda, et ettevõttes on loodud Kohtla-Järve linnale üle 50 töökoha. Need on maksud linnaeelarvesse ja töökohad linnaelanikele.

Minu arvates on väga imelik, et ametnikud räägivad linlastele, et linnal pole raha, ja samal ajal tõstetakse linnaametnike palkasid, makstakse kompensatsioone, tehakse remonti linnavalitsuse hoones. Samas on meie linna spordile ja haridusele mõeldud raha juba praeguseks kärbitud. Ametnikud unustavad ära, et kõik kulud kaetakse linnaelanike maksudest.

Me ei nõua midagi rohkemat, kui on lepingus kirjas ja seadusega kaitstud. Olen arvamusel, et kõik arvestused peaksid olema läbipaistvad, arusaadavad mitte ainult lasteaia juhtkonnale ja töötajatele, vaid ka lastevanematele. Võimuesindajad peaksid ennekõike muretsema raha õiglase jaotuse pärast linna laste vahel, sh Lõuna mikrorajooni elanikele kodulähedases lasteaias käimise võimaluse tagamise pärast.

Kõige tähtsam on aga seaduse õiglane elluviimine. Kui ametnikud suudavad selgitada, kuidas on võimalik jätta muutmata keskmine ülalpidamiskulu, vaatamata kulude kasvule, ja kuidas seda kulu arvestatakse, siis jõuame linnavalitsusega kokkuleppele. Vastasel juhul jätkame küsimuste esitamist ja probleemidele lahenduste otsimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles