Mudamaadluse parlamendis saab lõpetada vaid kokkuleppega

Põhjarannik
Copy
Riigikogu istung 15. mail.
Riigikogu istung 15. mail. Foto: Madis Veltman

Riigikogus tekkinud punnseisu pole võimalik lõpetada kuidagi teisiti kui koalitsiooni ja opositsiooni vahelise kokkuleppega.

Koalitsioon, kes süüditab opositsiooni parlamendi tegevuse halvamises ja ka riigile kahjulikus tegevuses, saab häälteenamusele tuginedes jõuga lõpetada obstruktsiooni, kuid see ei tähenda, et sellega oleks olukord lahendatud. Et edaspidi ei hakka opositsioon kasutama iga võimalust kaikaid kodaratesse loopida.

Samuti on üsna tõenäoline, et armutu mudamaadlus riigikogus peegeldub edasi ka ühiskonda, kus pinged samuti eskaleeruvad.

Oluline on mõista, et selle olukorra sisuline põhjus on selles, et Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside liit tahab praegu iga hinna eest suruda läbi selliseid samme, millest nad valimiste eel ei rääkinud. Nad on tõepoolest saanud enamiku valijate toetuse, kuid nad pole saanud toetust nendele muudatustele, mida nad tahavad praegu vägisi läbi viia.

Seepärast ei ole ka imekspandav, et sellele seisab vastu opositsioon ja langeb ka valitsuserakondade toetus.

Võimuerakondadel tuleb esmalt ausalt tunnistada, et nad bluffisid valimistel, ja püüda seejärel leida opositsiooniga (kes samuti sellest patust puhas pole) riigimehelik kokkulepe, kuidas on võimalik edasi minna.

Vastasel juhul jääb see olukord väga pikaks ajaks käärima ja normaalne riigi juhtimine saab tõsiselt häiritud, mille tõttu kaotab kogu ühiskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles