JUHTKIRI ⟩ Jõhvi südame küsimus

Põhjarannik
Copy
Jõhvi keskväljak näeb praegu välja nagu põeks mingit nahahaigust.
Jõhvi keskväljak näeb praegu välja nagu põeks mingit nahahaigust. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Juba mõnda aega põhjustab Jõhvi vallavolinike seas poleemikat, kas vald peaks omalt poolt panema raha keskväljaku kordategemisse või jäägu see suur töö täielikult põhjamaade kapitalistide turjale, kellele kuulub kõrvalasuv Tsentraali keskus ja väljakul on vaid kasutusõigus.

Sellel lool on pikk ajalugu ja võib pikalt arutleda selle üle, kuivõrd mõistlikud ja kasulikud olid Jõhvi jaoks sajandi alguses võimude ja Tsentraali tollase omaniku vahel sõlmitud kokkulepped. Aga sellest on vähe abi ettepoole vaatamisel.

Keskväljaku küsimus on sisuliselt linna südame küsimus. Praegusel kujul on keskväljak Jõhvi valla pika habemega häbi. Linna külalised, aga ka oma elanikud ei vaeva üldjuhul pead sellega, kellele see plats kuulub. Nad ei saa lihtsalt aru, miks linna esindusväljak näeb välja nagu mingi nahahaigus.

Praegune lahendus, kus vald ja erakapital soovivad seljad kokku panna, et väljak hästi korda teha, on loogiline ja kasulik mõlemale poolele. Sellega muutub Jõhvi elukeskkond paremaks ja see toetab ka äride käekäiku kesklinnas, mis omakorda toob kasu nii tööhõivele kui ka valla eelarvele. Eraettevõtjatelt ei saa nõuda, et nad panustaksid rohkem, kui on võimalik tagasi teenida. Ei ole mõtet ka kiuslikult ühtelugu kahtlustada, et äkki keegi saab mingit kasu, ja olla seetõttu põhimõtteliselt kõigele vastu.

Hea, kui on ettevõtjaid, kes riskivad Eestis ka väljaspool Tallinna, Tartut ja Pärnut investeerida kinnisvara arendamisse, ärikeskuste rajamisse ja renoveerimisse. Kohalikul võimul on mõistlik teha nendega üldistes huvides koostööd. Teine tee oleks pidada lõputuid juriidilisi vaidlusi, mille lõpptulemus oleks ennustamatu ja mille ajal ehitushinnad aina kerkiksid, ning väljaku kordategemine lükkuks üha kaugemasse tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles