MARTIN TIKK Uus kool mõjutab kogu Ida-Virumaa elu

Martin Tikk
Copy
Martin Tikk.
Martin Tikk. Foto: Erakogu

Sügisel avavad Narvas uksed kaks uut riigigümnaasiumi. Uue kooli loomine on tohutu võimalus ja privileeg, mis toob endaga kaasa suure vastutuse. Vastutuse õpilaste, kogukonna, kogu riigi ees. Kool on ikka kool, aga teisalt on igal koolil oma iseloom, oma nägu ja tegu, oma hing ja hingamine.

Narva eesti riigigümnaasium on kogukonnakool, mille üks olulisi sihte on koostöö piirkonna partnerite ja kogukonna liikmetega. Kooli visioon on toetada eestikeelse ja mitmekultuurilise Narva arengut. Kooli õpilased on narvakad, kes ehitavad üles tuleviku Narva.

Just seetõttu on partnerid olulised − ei saa ega taha liikuda oma eesmärkide poole kohalikku kogukonda kaasamata. Teisalt on just kohalikud tööandjad, ettevõtjad, haridus- ja julgeolekuteemade eestvedajad, kultuuriinimesed need, kes saavad pakkuda gümnaasiumi õpilastele õpikeskkonna avardamist klassiruumist väljapoole.

On see praktika või töövarjutamine, mitmekesised valikained või külalisloengud, teave põnevate ja sisukate töökohtade kohta või vabatahtlikuna kogukonda panustamine − just partnerid on need, kellega saame need sihid teoks teha.

Narva eesti riigigümnaasium soovib toetada eestikeelse ja mitmekultuurilise Narva arengut. Kooli õpilased on narvakad, kes ehitavad üles tuleviku Narva.

Narva eesti riigigümnaasium on tänavu sõlminud kolm valdkondlikku hea tahte lepet, et üksteist vastastikku toetada ning liikuda koos ühiste eesmärkide poole. "Oleme partneritega arutanud, milline peaks olema meie kooli lõpetaja, mida ta peaks oskama ja teadma, millised hoiakud ja väärtused võiksid tal olla, kuidas toetada noort inimest õppimise ajal nii, et kooli lõpetades oleks ta rõõmus ja õnnelik ning tal oleks ees mitmed tema jaoks põnevad valikud," sõnab Narva eesti riigigümnaasiumi direktor Irene Käosaar.

Politsei, pääste ja piirivalve esindajatega arutati, kuidas toetada noori, et neist kujuneks vastutustundlikud, ühiskonna demokraatlikku arengut ja Eesti iseseisvust toetavad kodanikud. Ühiselt leiti, et oluline on suurendada koostöös elanikkonna teadlikkust iga inimese ja ühistegevuse mõjust turvalise elukeskkonna tagamisel. Lisaks on oluline kujundada noorte valmisolekut kaitsta Eesti riiki ning tagada siseturvalisuse valdkonna jätkusuutlikkus, populariseerides noortele valdkonna õpi- ja karjäärivõimalusi.

Politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri prefekti Tarvo Kruubi sõnul veedavad noored väga suure osa ajast just koolis ning kool on kõige parem koht, kus koostöös õpetajatega on võimalik mõjutada noorte väärtusruumi, moraali ja õiguskuulekust.

"Saame just koolis kasvatada noorte inimeste teadlikkust ja huvi siseturvalisuse kui võimaliku elukutse valiku vastu. Kool on üheks peamiseks kogukonnakeskuseks. Koostööd tehes saame muuta nii kooli, kogukonda kui ka kogu elukeskkonda veelgi turvalisemaks," rõhutab ta koostöö olulisust.

Täpsemad koostöökohad sõltuvad eesmärkidest. Kui eesmärgiks on turvaline koolikeskkond, saame kasutada ühtesid formaate, kui ohuteadlikkuse kasvatamine, on formaadid veidi teised.

Kindlasti tuleb koolinoortelt endilt küsida, mis neid huvitab, millist probleemi nemad lahendada tahavad, ning seejärel uurida, millist tuge nad seejuures vajavad. Võimalusi on väga erinevaid. Turvalisuse vallas on Virumaal väljakutseid piisavalt, et leida igale lennule ambitsioonikas projekt, millega üheskoos innukalt tegelda.

"Kõige kasulikumad oleme üksteisele siis, kui oleme üksteise suhtes ausad, avatud, austavad ning üksteisega arvestavad. Kui see eeldus on täidetud, on mõlemal osapoolel kasud sees, miljonivõit taskus ning väärt ühistegevused tekivad iseenesest. Nii et alustame sellest," toonitab Tarvo Kruup.

Koos piirkondlike kultuurivaldkonna eestvedajatega äratatakse ja hoitakse noortes huvi ja teadlikkust kunsti- ja kultuurivaldkonna vastu. Tuuakse noored lähemale muusikale, kunstile ja visuaalkultuurile.

Oluline on siduda Narva noor Eesti ja maailma kultuuripärandiga; pakkuda inspireerivaid ja mitmekesiseid võimalusi kogeda, ise luua, uurida, tõlgendada muusika, kunsti ja visuaalkultuuri väljendusvahendeid.

Ettevõtlusvaldkonna esindajad ja kool suurendavad koostöös teadlikkust Ida-Virumaa tööturu võimalustest ja selle suundumustest tuleviku vaates, kujundavad noortes kodanikuaktiivsust kohaliku ja laiema tasandi väljakutsete lahendamisel ning valmisolekut vabatahtlikuks tegevuseks.

Tuginedes kohalikele ettevõtjatele, julgustatakse noori saama ettevõtluse ja äritegevuse kogemust, muu hulgas õpilasfirmade kaudu, ning toetatakse noorte tunnetust, et Narva ja Ida-Viru maakond tervikuna on väärikas ja väärtuslik keskkond, ning soovi pärast õpinguid kõrgkoolis ja/või kogemuste omandamist teistes piirkondades kodupiirkonda naasta.

Fortaco personalijuhi Katrin Kampuse sõnul tähtsustab ettevõte koostööd koolidega: "Usume, et noored soovivad käia rohkem ettevõtetes, et mõista paremini erilaadseid ameteid ja tööülesandeid ning ettevõtluskeskkonda.

Meie ettevõtet on külastanud paljud Narva noored ja usume, et see on aidanud ka noori oma eriala valikul ja valituks osutus eriala, mis on seotud metallitööstusega.

Soovime koostöös kooliga ja meie spetsialistidega korraldada huvitavaid praktilisi tunde meie tootmises. Nii mõnigi igavana tunduv aine võib praktiliste näidetega muutuda noorele ägedamaks. Samuti võime pakkuda töövarjutamist."

Narva eesti riigigümnaasiumile on tähtis, et kooli lõpetajad oleksid teadlikud neid ees ootavatest valikutest ja rikkalikest võimalustest, mida Ida-Virumaal on pakkuda. Just seetõttu on partnerid koolile asendamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles