JUHTKIRI See seemneraha tuleb panna vilja kandma

Põhjarannik
Copy
Narva rajatav magnetitehas on üks väheseid õiglase ülemineku fondist toetust saanud uusi ettevõtteid, mille ehitamine juba käib.
Narva rajatav magnetitehas on üks väheseid õiglase ülemineku fondist toetust saanud uusi ettevõtteid, mille ehitamine juba käib. Foto: MKM

Euroopa Liidu poolt Ida-Virumaale põlevkivitööstuse summutamise valurahaks välja kirjutatud 350 miljoni euro suurusesse tšekki selgitusega "õiglase ülemineku fond" võib suhtuda nii rahulolu kui skepsisega, aga mõistlik on see raha võimalikult tõhusalt ära kasutada.

Jah, selle fondi käivitumine on olnud loodetust aeglasem ja sealt raha taotlemine nõuab doktorikraadi bürokraatias. Õigus võib olla ka nendel, kes ütlevad, et nii väikese summaga pole võimalik heastada sotsiaal-majanduslikus mõttes pooltki seda, mida põlevkivitööstuse lämmatamine on kaasa toonud.

Aga siiski on see fond saamas üheks põhiliseks tugevamaks argumendiks, miks on mõtet praegu Ida-Virumaale investeerida ja siin ettevõtteid luua või laiendada ning uusi töökohti luua. See on arvestatav seemneraha, mille oskuslik kasutamine võib tuua rikkaliku saagi kogu maakonnale. Kui selliseid uue aja ettevõtteid tuleb rohkem, mõjutab see positiivselt kogu maakonna arengut. Selle fondi esimene rahaeraldus Narva magnetite tehase rajamiseks on kindlasti paljutõotav. Ilmselt tuleb lähikuudel samasuguseid uudiseid veel.

Ühtegi teist paremat võimalust, mis võiks Ida-Virumaa arengule uut jõulist hoogu anda, praegu pole. Venemaa vallandatud sõda Ukrainas rebis määramatuks ajaks katki ka Venemaaga seotud juba varemgi suure riskiga olnud äriplaanid, puudutagu need logistikat või turismi. Fossiilsete kütustega seotud arendusplaanidele tõmbas piduri peale Euroopa kliimapoliitika. Seda enam tuleb hoida pöialt, et õiglase ülemineku fondist õnnestuks võtta välja maksimaalne kasu Ida-Virumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles